Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στην COVID-19 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Παρασκευή το όριο των 80.000, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλέον σχεδόν εντελώς γεμάτες ασθενείς στα νοσοκομεία των μεγαλύτερων πόλεων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται καθημερινά ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι κολομβιανές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις – με έναυσμα στο αρχικό τους στάδιο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας, που αποσύρθηκε πολύ γρήγορα, και κατόπιν για να προβληθούν τα αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να υπάρξει άλλη αστυνομία, έπειτα από σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας – θα παρατείνουν το ήδη σαρωτικό τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας επανέλαβε την προειδοποίηση αυτή χθες, τονίζοντας πως την Πέμπτη η Μπογοτά κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα και ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

«Δεν ξέρω τι άλλο να πω, ποια προειδοποίηση να κάνω, για ποιο πράγμα να εκλιπαρήσω, να παρακαλέσω», σημείωσε η Κλαούντια Λόπες σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης, καλώντας τους συμπολίτες της να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Χθες η κυρία Λόπες ανακοίνωσε πως μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό και τίθεται σε απομόνωση.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν και επεκτάθηκαν σε όλη την Κολομβία από την 28η Απριλίου, ενώ μόλις είχε καταγραφεί ρεκόρ 505 θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Ο μέσος όρος των θανάτων ασθενών έκτοτε κυμαίνεται γύρω στους 470 την ημέρα και χθες Παρασκευή ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανακοινώθηκε πως έφθασε τους 80.250 νεκρούς.

Η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της πρωτεύουσας είναι «ανησυχητική», σημείωνε η κυβέρνηση προχθές Πέμπτη, προσθέτοντας πως θα αρχίσουν αεροδιακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων αστικών κέντρων.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία για ασθενείς με την COVID-19 στην Μπογοτά βρίσκεται στο 94%, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στη Μεδεγίν και στην Κάλι, ο δείκτης πληρότητας των ΜΕΘ έχει φθάσει στο 99% και στο 95% αντίστοιχα.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας σημειώνουν ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι σεβαστό, αλλά ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο να συνεχίζονται οι μαζικές συναθροίσεις. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε η Αντρέα Ραμίρες, επιδημιολόγος στο Universidad de los Andes (Μπογοτά), σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Μιλάμε πλέον για κατάσταση ζωής και θανάτου, αυτή τη στιγμή αν κάποιος αρρωστήσει και χρειάζεται ΜΕΘ, δεν θα βρει», πρόσθεσε η ίδια.

Κούβα: Ρεκόρ 1.277 κρουσμάτων και 7 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.277 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο τον Μάρτιο του 2020, ενώ 7 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 785 νεκρούς επί συνόλου 121.838 μολύνσεων.

Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της επιδημίας, με 657 κρούσματα σε 24 ώρες.

Από τα μέσα της εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας διεξάγει εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως.

Βραζιλία: Πάνω από 2.200 θάνατοι και  πάνω από 85.000 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.211 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 85.536 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επίσημα τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, 432.628 νεκρούς επί συνόλου 15,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων.

Αρκετοί ειδικοί όμως χαρακτηρίζουν υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα τον επίσημο απολογισμό.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 220.000 οι θάνατοι, πάνω από 2,37 εκατ. κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 258 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.880 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 220.159 νεκρούς επί συνόλου 2.377.995 μολύνσεων.

Αλλά ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον κατά 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους.

Χιλή: Σχεδόν 7.000 κρούσματα και 127 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 6.903 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 127 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 27.647 νεκρούς επί συνόλου 1.273.516 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, ο Ενρίκε Πάρις, κάλεσε χθες τους συμπολίτες του να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 155 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που θα αναλάβει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα θεμελιώδη νόμο –κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990)–, αλλά και αυτοδιοικητικών αξιωματούχων, ιδίως δημάρχων και περιφερειαρχών.

Πρέπει να τηρηθούν «τα μέτρα αυτοπροστασίας, να χρησιμοποιούμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό για τα χέρια, να τηρούμε αποστάσεις και φυσικά να φέρουμε μαζί μας δικό μας μπλε στιλό» για την ψηφοφορία, νουθέτησε ο κ. Πάρις σε ανακοίνωσή του.

Παρότι κάπου ο μισός από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας ανοσοποίησης έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων του, η Χιλή παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας.



ΠΗΓΗ