Σε τροχιά χαλάρωσης των μέτρων τους κατά του κορονοϊού βρίσκονται η Γαλλία και το Βέλγιο ανοίγοντας ξανά από σήμερα (9/6) τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των καφετεριών. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, κυρίως με προορισμό χώρες της Ευρώπης.

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στη Γαλλία

Μετά από επτά μήνες περιορισμών λόγω κορονοϊού στη Γαλλία από την Τετάρτη (9/6) ξαναρχίζουν οι προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους ή η κολύμβηση σε κλειστές πισίνες, ενώ κάποιος μπορεί να πιει τον καφέ του μέσα στο κατάστημα σε περίπτωση βροχής ή να πάει για μπόουλινγκ.

Τρεις εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία των ανοιχτών χώρων των καταστημάτων εστίασης, των κινηματογράφων και των μουσείων όπως και των εξειδικευμένων καταστημάτων περιορισμένης χωρητικότητας, σήμερα η Γαλλία περνάει στο δεύτερο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων λοκντάουν, κατά το οποίο η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες ισχύει πλέον από τις 23:00 ενώ μέχρι σήμερα άρχιζε στις 21:00.

Το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων στο 50% της χωρητικότητάς τους θα επιτρέψει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε έναν σημαντικό αριθμό μικρών επιχειρήσεων, που στερούνται εξωτερικών χώρων ή επαρκούς μεγέθους για να είναι επικερδείς, να ξαναλειτουργήσουν, ακόμη κι αν υπάρχει έλλειψη ξένων πελατών.

Παράλληλα όσον αφορά τα γραφεία, χαλαρώνουν οι κανονισμοί για τηλεργασία, όπως και οι κανονισμοί για τα κυλικεία.

Εξάλλου και η Γιορτή Μουσικής της 21ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, αλλά χωρίς τις αυτοσχέδιες εκδηλώσεις στον δρόμο, τις μίνι συναυλίες στα μπαρ ή τα εστιατόρια, και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων απαγορεύονται.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει στον στόχο των 30 εκατομμυρίων εμβολιασμένων με την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στις 15 Ιουνίου, το οποίο σημαίνει ότι το 57% του ενήλικου γαλλικού πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση. Ο αριθμός των νοσηλειών έχει μειωθεί και λιγότεροι από 14.000 ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται στο νοσοκομείο έναντι περισσότερων από τους διπλάσιους στα μέσα Απριλίου.

Κορονοϊός: Το παράδειγμα της Γαλλίας ακολουθεί το Βέλγιο

Το ίδιο σενάριο με κάποιες διαφορές ισχύει και στο Βέλγιο. Καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν τους πελάτες τους στους εσωτερικούς τους χώρους από σήμερα χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αναχαίτιση της πανδημίας, όπως είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο ίδιος είχε εξάλλου ανακοινώσει μια παράταση των ωραρίων. Οι χώροι εστίασης θα μπορούν εφεξής να ανοίγουν το πρωί από τις 05:00 τοπική ώρα και να παραμένουν ανοιχτοί ως τις 23:30 το βράδυ.

Έπειτα από το κλείσιμό τους για επτά μήνες, αυτοί είχαν ξανανοίξει υπό όρους και μόνον για να σερβίρουν στους εξωτερικούς τους χώρους, στις 8 Μαΐου.

Η δουλειά στο γραφείο θα επιτρέπεται για όλους μία ημέρα την εβδομάδα.

Τα θεάματα ή οι αθλητικοί αγώνες θα επιτρέπεται να παρακολουθούνται από έως 200 καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους και ως 400 σε εξωτερικούς χώρους, με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Θα ξανανοίξουν επίσης οι υπαίθριες αγορές. Οι κινηματογράφοι, τα μπόουλινγκ, οι αθλητικοί χώροι, ή οι σάουνες θα μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν υπό τον όρο ότι θα σέβονται κάποια κριτήρια εξαερισμού.

Ο Ντε Κρο έκανε αναφορά στην παρουσία συνολικά 341 ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ η μείωση του αριθμού τους κάτω των 500 ήταν ένας από τους βασικούς όρους για να επιτραπεί η χαλάρωση των μέτρων βάσει του «Θερινού Σχεδίου».

Εξάλλου περισσότεροι από 4,8 εκατομμύρια Βέλγοι, ήτοι το 53% του ενήλικου πληθυσμού, έχουν λάβει ήδη τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Οι Βέλγοι πετούν τις μάσκες

Σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών έχει αρθεί η γενική υποχρέωση για χρήση μάσκας, εκτός από συγκεκριμένους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πολυσύχναστους χώρους που καθορίζονται από τους Δημάρχους.

Τουρισμός από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έκαναν χθες κάποια πρώτα μετρημένα βήματα προς μια επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, χαλαρώνοντας την προειδοποίησή τους προς αυτούς που θέλουν να μεταβούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, και ανακοινώνοντας τη δημιουργία ομάδων εργασίας με «βασικούς εταίρους» για να προετοιμαστεί η επανάληψη αυτή.

Οι ομάδες αυτές οι οποίες συνίστανται από τον Καναδά, το Μεξικό, την ΕΕ και τη Βρετανία, θα βοηθήσουν να «βρεθεί ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί» για «να ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια με τους βασικούς μας εταίρους όταν θα καθοριστεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με κάθε ασφάλεια», διευκρίνισε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν την ταξιδιωτική τους οδηγία όσον αφορά τον νέο κορονοϊό (Covid-19) προς τους ταξιδιώτες που θέλουν να μεταβούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και για την Ιαπωνία, ενάμιση μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή επίσης τον Καναδά και το Μεξικό, τις δύο γειτονικές τους χώρες.

Η μεταστροφή αυτή ήρθε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στους Αμερικανούς ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, αλλά ζητούν παράλληλα αμοιβαιότητα από τις ΗΠΑ.



ΠΗΓΗ