Η Πολωνία ανακοίνωσε ένα σταδιακό εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας της τον Μάιο, καθώς εξέρχεται από ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, προγραμματίζοντας την επαναλειτουργία των εμπορικών της κέντρων από την ερχόμενη Τρίτη και αργότερα τον ίδιο μήνα το άνοιγμα των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το υγειονομικό σύστημα της Πολωνίας είχε φτάσει στα όριά του κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας της COVID-19, κατά το οποίο η χώρα κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και θανάτων από την COVID-19 πριν από την κορύφωσή του τον Απρίλιο.

«Τα στοιχεία που λαμβάνουμε για τις λοιμώξεις μας επιτρέπουν να λάβουμε μια απόφαση για το ξεπάγωμα της οικονομίας και να προσφέρουμε κάποιο έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησής του για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Όλα τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα θα επιτραπεί να ξανανοίξουν από τις 4 Μαΐου, ενώ στις 8 Μαΐου θα επιτραπεί στα ξενοδοχεία να επαναλειτουργήσουν στο 50% των δυνατοτήτων τους και από τις 15 Μαΐου θα επιτραπεί στα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν φαγητό και ποτά σε εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε ο ίδιος.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν φαγητό και σε εσωτερικούς χώρους.

Μπορεί επίσης να μην χρειάζεται η χρήση προστατευτικών μασκών σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου, αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Άνταμ Νιντζίλσκι.

Το μέτρο αυτό, πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος, θα εφαρμοστεί μόνον αν ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι χαμηλότερος από 15 ανά 100.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει επίσης νωρίτερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία τους τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μειώνεται στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Νομίζω πως από την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαΐου, τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα επιστρέψουν στο σχολείο. Έχουμε μόνο ένα ζήτημα –το οποίο θα επιλύσουμε σύντομα– αν αυτό θα γίνει σε εθνικό επίπεδο ή αν ορισμένες περιοχές θα έχουν υβριδική διδασκαλία», διευκρίνισε ο Νιντζίλσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF24.

Η Πολωνία έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, κλείνοντας θέατρα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και κινηματογράφους, με ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς να εφαρμόζονται αργότερα εκείνον τον μήνα, με το κλείσιμο νηπιαγωγείων και κομμωτηρίων.

Η χώρα έχει καταγράψει 2.776.927 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 66.533 θανάτους από την COVID-19.



ΠΗΓΗ