Συναγερμός σήμανε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σήμερα Παρασκευή (2/4) όταν ένα αυτοκίνητο παρέσυρε δύο αστυνομικούς πέφτοντας πάνω σε μπάρες στη βόρεια είσοδο του συγκροτήματος. Νεκροί είναι ο ένας αστυνομικός αλλά και ο δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το αυτοκίνητο, αφού παρέσυρε τους αστυνομικούς, χτύπησε σε ένα από τα φράγματα ασφαλείας και σταμάτησε. «Τότε, ο ύποπτος βγήκε από το όχημα, κρατώντας ένα μαχαίρι» και προσπάθησε να επιτεθεί στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε η αρχηγός της αστυνομίας τους Καπιτωλίου, Γιογκανάντα Πίτμαντ. Εκείνοι άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Το συμβάν «δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατία, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε τις έρευνες», εξήγησε ο Ρόμπερτ Κόντι, ο ασκών χρέη αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον. Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τα κίνητρα του δράστη. Είναι άγνωστο αν έχει ταυτοποιηθεί, πάντως τα στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Σαφέστατα, ήταν κάποιος που προσπαθούσε ενεργά να εκδικηθεί κάποιον ή κάτι. Απλώς δεν ξέρουμε ακόμη και για αυτό έχουμε την ευθύνη να ερευνήσουμε για να το διαλευκάνουμε», πρόσθεσε ο Κόντι.

«Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την αστυνομία του Καπιτωλίου, μετά την 6η Ιανουαρίου», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συνεχιζόμενη απειλή» για την ασφάλεια.

«Ένας ύποπτος συνελήφθη. Οι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Και οι τρεις διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο», είχε αναφέρει νωρίτερα στο Twitter η αστυνομία του Καπιτωλίου. Δεκάδες περιπολικά και άλλα οχήματα της αστυνομίας, χωρίς διακριτικά, έσπευσαν στην περιοχή, ενώ από πάνω πετούσε ένα ελικόπτερο.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο Καπιτώλιο αποκλείστηκαν ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος από το κτίριο. Κρατώντας ασπίδες, μέλη της Εθνοφρουράς, που έχουν αναπτυχθεί στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα μετά τις 6 Ιανουαρίου, περικύκλωσαν το συγκρότημα. Την ίδια ώρα, άλλοι συνάδελφοί τους στήθηκαν στα οδοφράγματα της αστυνομίας, αποκλείοντας τους γύρω δρόμους.

Ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την περιοχή και οι αρχές ζήτησαν από τους φιλοπερίεργους περαστικούς να απομακρυνθούν. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται δύο άνθρωποι πάνω σε φορεία, να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα.

Στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέσα στο Καπιτώλιο ζητήθηκε να μην πλησιάζουν στα παράθυρα.

Στην περιοχή του Καπιτωλίου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά την πολύνεκρη επίθεση, στις 6 Ιανουαρίου, από διαδηλωτές, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσφατα, αφαιρέθηκαν ορισμένα προστατευτικά φράγματα και η περίμετρος ασφαλείας περιορίστηκε γύρω από την έδρα του Κογκρέσου.

Αυτήν την εβδομάδα, βουλευτές και γερουσιαστές είναι σε διακοπές, όμως ορισμένα μέλη των επιτελείων τους, υπάλληλοι και δημοσιογράφοι βρίσκονταν στον χώρο.

Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν μέσα στο Καπιτώλιο βιντεοσκόπησε ένα ελικόπτερο το οποίο πέταξε για λίγα λεπτά πάνω από το κτίριο, μετά το συμβάν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επίσης δεν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον. Νωρίτερα το απόγευμα είχε αφιχθεί στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μέριλαντ.





ΠΗΓΗ