Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε το βράδυ μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, κάνοντας λόγο για τραυματίες.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου που χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το πλήθος.

‘Αντονι Μπλίνκεν: Απαράδεκτη κλιμάκωση

 Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις επιθέσεις με ρουκέτες», τόνισε ο Μπλίνκεν σε σύντομες δηλώσεις του ενόψει της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σαφαντί δήλωσε από την πλευρά του ότι η προσοχή εστιάζεται στον τερματισμό της κλιμάκωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τις ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς» εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη κλιμάκωση» και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις πλευρές για «ψυχραιμία» και την «αποκλιμάκωση των εντάσεων».

«Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί τον λαό του και το έδαφός του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να απαντήσει «δυναμικά».

«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση», επέμεινε ο Νεντ Πράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Γενικότερα, ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικότερα για τις βίαιες αντιπαραθέσεις στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας τα «μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την αποφυγή των προκλήσεων».

Ωστόσο, εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις «ειρηνικές διαδηλώσεις».

Χάικο Μάας:  Όλες οι πλευρές έχουν καθήκον να αποφύγουν νέα θύματα μεταξύ των πολιτών

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν «καθήκον να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των πολιτών», προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την εκτόξευση πυραύλων στον άμαχο ισραηλινό λαό», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας στο Twitter, σύμφωνα με τον οποίο αυτή η εκτόξευση ρουκετών δεν οδηγεί «σίγουρα στην επίλυση της σύγκρουσης» αλλά μάλλον σε «περαιτέρω παράλογη κλιμάκωση».

«Όλες οι πλευρές έχουν καθήκον να αποφύγουν νέα θύματα μεταξύ των πολιτών», καταλήγει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ντόμινικ Ράαμπ: Άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές

Ο Βρετανος υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, καλώντας σε «άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ και σε θέσεις στο Ισραήλ. Η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο υπουργός σε μήνυμά του στο Twitter. «Χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές και να σταματήσουν να στοχοθετούν τους άμαχους πληθυσμούς».



ΠΗΓΗ