Σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, την υγεία, την πολιτική και την οικονομία, θα αφιερώσει κατά κύριο λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 17ο ετήσιο μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, όπως ονομάζεται η κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου, αν και δεν θα παρέλειπε να αναφερθεί εν συντομία σε καίρια ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Αναλογιζόμενος την έναρξη και την εξέλιξη της «άγνωστης και εξαιρετικά επικίνδυνης λοίμωξης», με την οποία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε ότι κατά τις συζητήσεις του με πολλούς ξένους ηγέτες είχε συμμεριστεί τη διαπίστωση ότι «έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη αβεβαιότητα».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και άλλων υλικών, ακόμη και σε ελλείψεις αποθεμάτων τροφίμων, με τις οποίες ξεκίνησε αυτή η πανδημία, υπογραμμίζοντας την εξαρχής πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα κατορθώσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία με επιτυχία. Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε δημοσίως γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές, εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες, επιστήμονες, οι οποίοι συνέβαλαν με την ανιδιοτελή εργασία τους στην επιτυχή απόκρουση της επιδημίας, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στην ειδικά προετοιμασμένη αίθουσα μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Β. Πούτιν, η πανδημία και οι αναπόφευκτες απώλειες από αυτήν επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι «πρώτη εθνική προτεραιότητα είναι η προστασία του πληθυσμού της Ρωσίας», δηλαδή η επίλυση του απειλητικού δημογραφικού προβλήματος, γι’ αυτό η Ρωσία θα διατηρήσει τους στρατηγικούς της στόχους να οδηγηθεί έως το 2030 σε αύξηση του πληθυσμού και σε αύξηση του μέσου όρου ζωής στα 78 χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην μειώσουν την επιφυλακή τους και να συνεχίσουν να τηρούν τις υποδείξεις των ιατρών και των υγειονομικών υπηρεσιών, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο και να εξαλειφθεί η λοίμωξη του κορονοϊού. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την επιδημία πέραν του εμβολιασμού. Η άλλη οδός είναι πιο επικίνδυνη, γιατί είναι άγνωστη η έκβαση της ασθένειας», σημείωσε ο Β.Πούτιν καλώντας τον πληθυσμό να σπεύσει να εμβολιαστεί ταχύτερα, ώστε έως το φθινόπωρο να έχει εξασφαλίσει η Ρωσία την επιδιωκόμενη «συλλογική ανοσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία της χώρας, όπου «ο λαός μας νικούσε υπερβαίνοντας τις δοκιμασίες χάρη στην ενότητά του», υπογραμμίζοντας την αξία της οικογένειας, της αλληλοβοήθειας, της ενότητας του λαού και της αγαθοεργίας. «Οι πνευματικές-ηθικές αξίες, τις οποίες μια σειρά χώρες ήδη ξεχνούν, εμάς αντιθέτως μας κατέστησαν ισχυρότερους και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιζόμαστε πάντοτε», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ευχαριστώντας τους επικεφαλής των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας (σ.σ. ορθοδοξία, ισλάμ, ιουδαϊσμός, βουδισμός), οι οποίοι επίσης παρευρέθηκαν στο ετήσιο προεδρικό μήνυμα, με πρώτον εξ αυτών τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Ο Β. Πούτιν αναφέρθηκε αναλυτικά σε πολυάριθμα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του πληθυσμού, αλλά και κλάδων της οικονομίας και της επιστημονικής έρευνας, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση επιδημιών, καθώς και των συνεπειών της αλλαγής του κλίματος.

Ο 68χρονος Ρώσος ηγέτης φάνηκε σε καλή φυσική κατάσταση και ακόμη καλύτερη ψυχολογική διάθεση, αν και εμφανώς ταλαιπωρείται από βήχα, που μερικοί σχολιαστές αποδίδουν σε αλλεργίες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς κάθε άνοιξη στη Ρωσία.

Στην αίθουσα της ομιλίας του Ρώσου προέδρου οι καθήμενοι τηρούσαν τις προβλεπόμενες υγειονομικές αποστάσεις, ωστόσο οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο χώρος είχε προηγουμένως απολυμανθεί ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου VTSIOM, το 87% του πληθυσμού της Ρωσίας σχεδίαζε να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου της χώρας.



ΠΗΓΗ