Ο διάσημος σεφ Νουσρέτ Γκοκτσέ, που έγινε γνωστός ως Salt Bae λόγω του τρόπου με τον οποίο ρίχνει το αλάτι από ψηλά στα φαγητά, έχει μπλεξίματα με το νόμο καθώς αντιμετωπίζει μια μήνυση ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η New York Post.

Ο μάγειρας κατηγορείται για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων από έναν καλλιτέχνη με καταγωγή από το Μπρούκλιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Τούρκος χρησιμοποίησε το έργο του σε όλο τον πλανήτη «χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει από αυτόν την απαιτούμενη άδεια».

Ο Ουίλιαμ Χικς υποστηρίζει ότι αυτός και ο συνάδελφός του, Τζόσφρε Ιουράτο, προσελήφθησαν από τον Γκοκτσέ τον Σεπτέμβριο του 2017 για να φτιάξουν μια τοιχογραφία του Τούρκου εστιάτορα με την κίνηση – σήμα κατατεθέν του.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αγωγή που κατατέθηκε στο Μανχάταν την περασμένη Δευτέρα, το έργο δημιουργήθηκε για το Steakhouse του Salt Bae στο Μαϊάμι ενώ άλλες τοιχογραφίες αντιγράφηκαν και βρίσκονται στα εστιατόρια του στη Ντόχα, στο Ντουμπάι και στη Νέα Υόρκη.

Ο Χικς ανακάλυψε στις αρχές του 2020 ότι ο τούρκος σεφ και οι εταιρείες του χρησιμοποιούσαν την ίδια εικόνα σε όλο τον κόσμο σε οθόνες παραθύρων, μενού, αντισηπτικά μαντηλάκια, τσάντες, μέχρι και στην ετικέτα για τη σειρά καρυκευμάτων του – όλα τους χωρίς την άδεια του Χικς.

«Ο κατηγορούμενος έκανε εκτεταμένη, μη εξουσιοδοτημένη διανομή και χρήση των πρωτότυπων έργων μας, μεταξύ άλλων, στα μαγαζιά Nusr-et και στα εστιατόρια Saltbae Burger στη Νέα Υόρκη, στο Ντουμπάι και στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρει η αγωγή.

Ο Χικς μάλιστα φέρεται να είχε στείλει εξώδικη προειδοποίηση για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα έργα τέχνης από τον Απρίλιο του 2020.



ΠΗΓΗ