SOS έχει σημάνει στην Αυστραλία λόγω κορονοϊού. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το lockdown την ώρα που στην πολιτεία Βικτόρια εντοπίστηκαν 11 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον αριθμό των μολύνσεων από την παρούσα συρροή σε 51.

Η πολιτεία Βικτόρια εισήλθε σε ένα σκληρό επταήμερο lockdown την Παρασκευή, μετά τον εντοπισμό περιστατικών νέων μολύνσεων στην πρωτεύουσα της, τη Μελβούρνη, που έβαλαν τέλος σε μία τρίμηνη περίοδο με μηδενικά κρούσματα.

Κατά την προηγούμενη ημέρα, η Μελβούρνη ανέφερε πέντε νέα περιστατικά μόλυνσης, ενώ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι αρχές ανακοίνωσαν άλλα έξι περιστατικά μόλυνσης.

Η συνεχιζόμενη καταγραφή περιστατικών προκαλεί ερωτηματικά για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, πέραν των επτά ημερών που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

«Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ, πολύ σοβαρή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της πολιτείας Τζέιμς Μερλίνο. «Βλέπουμε ένα μικρό αριθμό περιστατικών που μολύνουν ένα μεγάλο αριθμό επαφών», πρόσθεσε.

Lockdown στην Αυστραλία: «Απίστευτα σοβαρή» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Μελβούρνης

Η κατάσταση ήταν «απίστευτα σοβαρή» και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, όπως επεσήμανε ο Μερλίνο.

«Θέλω να είναι πραγματικά ξεκάθαρος με τον καθένα, ότι αυτό το ξέσπασμα ενδέχεται να γίνει χειρότερο, πριν εξελιχθεί καλύτερα» εξήγησε ο ίδιος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας δήλωσαν ότι το τελευταίο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι πιθανό να είναι πιο ισχυρό σε σύγκριση με τα αρχικά στελέχη, καθώς χρειάζεται μόλις μία ημέρα για να μολύνει ένα άλλο άτομο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη που χρειάζονταν περίπου πέντε ή έξι.

Οι αρχές ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου ξεσπάσματος στις εστίες φιλοξενίας ηλικιωμένων, μετά τον εντοπισμό δύο εργαζομένων και ενός τρόφιμου σε εστία στη Μελβούρνη (Arcare) που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του γηροκομείου.

Εκατοντάδες φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στη Βικτόρια πέθαναν από την COVID-19 την προηγούμενη χρονιά.



ΠΗΓΗ