Η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα τo πρώτο εγχωρίως μεταδιδόμενo περιστατικό COVID-19 από τις 12 Απριλίου, μια φίλη του Νεοζηλανδού πιλότου που επιβεβαιώθηκε πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, και ελέγχει περισσότερες από 100 επαφές της κοπέλας.

Η Ταϊβάν έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία χάρη σε πρώιμες και αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και στην εκτεταμένη χρήση μάσκας, με όλα τα νέα περιστατικά για περισσότερες από 250 μέρες να είναι μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στο νησί.

Όμως η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανησυχεί καθώς τα εισαγόμενα περιστατικά αυξάνονται, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι σε πολλά άλλα μέρη, και έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Ο υπουργός Υγείας Τσεν Σιχ-τσουνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το νέο τοπικά μεταδιδόμενο περιστατικό είναι μία γυναίκα περίπου 30 ετών που είχε στενή επαφή με τον Νεοζηλανδό πιλότο, ο οποίος επιβεβαιώθηκε προχθές, Κυριακή, ότι μολύνθηκε έπειτα από πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τσεν είπε πως ο Νεοζηλανδός πολίτης δεν είχε αναφέρει ορθά όλες τις επαφές και τον κατάλογο των σημείων όπου είχε βρεθεί και μπορεί να παραβίασε τον νόμο της Ταϊβάν περί μολυσματικών ασθενειών.

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε έναν κατάλογο των σημείων όπου πήγε μέσα και γύρω από την Ταϊπέι και συνέστησε σε όσους μπορεί να ήταν εκεί να παρακολουθούν την υγεία τους. Διενεργεί τεστ σε 167 ανθρώπους που είχαν απευθείας επαφή με το νέο εγχωρίως μεταδιδόμενο περιστατικό.

Η τεχνολογική εταιρία της Ταϊβάν Quanta Storage ανέφερε πως η γυναίκα αυτή εργάζεται σε μια θυγατρική της και πως οι επαφές που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα ήταν αρνητικές στον ιό.

Η Ταϊβάν κατέγραψε συνολικά 771 περιστατικά μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό –τα περισσότερα εισαγόμενα– και επτά θανάτους. Περίπου 130 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των πτήσεων προς τη Βρετανία σε μόνο μία την εβδομάδα, έπειτα από τον εντοπισμό ενός πολύ μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα αυτή.

Όσοι φθάνουν στην Ταϊβάν από τη Βρετανία, ή βρίσκονταν στη Βρετανία τις τελευταίες 14 ημέρες, θα πρέπει επίσης να κάνουν καραντίνα σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας.





ΠΗΓΗ