Αισιόδοξη για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη για όλους, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, εμφανίστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν χαμηλοί.
Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, η καγκελάριος δήλωσε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να έχει «σπάσει» και υποσχέθηκε σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση.
«Αν δει κανείς πόσο χαμηλοί είναι οι αριθμοί σε κάποιες χώρες όπως η Πορτογαλία, τότε ελπίζω ότι θα μπορούμε συνολικά να καταφέρουμε αυτό που ήταν εφικτό και το προηγούμενο καλοκαίρι», δήλωσε η Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο, στην οποία ωστόσο η ίδια συμμετείχε μόνο διαδικτυακά.
«Από πότε θα ισχύσει αυτό, δεν μπορώ να το πω. Δεν μπορώ να δώσω ακόμη ημερομηνία», διευκρίνισε.
«Στη Γερμανία φαίνεται ότι έχουμε σπάσει το τρίτο κύμα και, όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων πέφτουν, θα επιτρέπονται και βήμα – βήμα περισσότερα. Αυτό, ελπίζω, θα ισχύει και για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι διακοπές θα είναι εφικτές και για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, η Μέρκελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι «αυτονόητο», όπως συνέβη και την προηγούμενη χρονιά, «όταν το θέμα του εμβολίου ήταν ακόμη θεωρητικό», ενώ δεν υπήρχε ακόμη πρόσβαση σε πολλά τεστ.
«Για αυτό και λέω ότι όσο πέφτουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, αυτό θα σημαίνει ελευθερία για όλους. Και τώρα έχουμε και τους δύο βοηθούς, τα εμβόλια και τα τεστ. Με αυτά θα είμαστε καλύτερα», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε την δημιουργικότητα και την δύναμη καινοτομίας των επιχειρήσεων», σημείωσε και προειδοποίησε για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την απελευθέρωση πολύ περίπλοκων σκευασμάτων εμβολίων.
«Όλο αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν οι εταιρίες διευρύνουν την παραγωγή τους, δίνουν άδειες και προσέχουν την ποιότητα. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πετύχουμε το εμβόλιο για όλους», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές εταιρίες εκδίδουν γρήγορα άδειες για την παραγωγή στο εξωτερικό.
«Η διάθεση συνεργασίας είναι μεγάλη. Όταν μια πατέντα απλώς απελευθερώνεται, χωρίς να ελέγχεται κάθε φορά η ποιότητα, τότε διακρίνω περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες», κατέληξε η καγκελάριος.