Ποινές ισόβιας κάθειρξης επέβαλε σήμερα τουρκικό δικαστήριο σε ορισμένους από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους για ενορχήστρωση και εκτέλεση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι στρατηγοί και ιπτάμενοι.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες δικαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 79χρονος ιερωμένος, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορούμενους που δικάστηκαν ερήμην. Συνολικά δικάστηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα.  Οι υποθέσεις τους διαχωρίσθηκαν από την κύρια δίκη, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε τέσσερις επικεφαλής του δικτύου, τους επονομαζόμενους «πολιτικούς ιμάμηδες» λόγω των σχέσεών τους με το δίκτυο του Γκιουλέν, επιβλήθηκαν στον καθέναν 79 ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, φόνου και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πιλότοι πολεμικών αεροπλάνων F-16 είναι επίσης μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή που μπορούν να επιβάλουν τα τουρκικά δικαστήρια καθώς οι καταδικασθέντες δεν έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Ο τότε στρατιωτικός διοικητής και νυν υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και άλλοι διοικητές είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι για ώρες στη βάση τη νύχτα του πραξικοπήματος.





ΠΗΓΗ