Στον ηλικίας 60 ετών βετεράνο του πολέμου του Αφγανιστάν Όλεγκ Μπόνταρεφ επιβλήθηκε πρόστιμο 260.000 ρουβλίων (2.898 ευρώ) για κοινοποίηση ανάρτησης με περιεχόμενο συμπαράστασης στον Αλεξέι Ναβάλνι.

Ενα ακόμη πρόστιμο 250.000 ρουβλίων (2.787 ευρώ) του είχε επιβληθεί για συμμετοχή στην συγκέντρωση της 23ης Ιανουαρίου. Τα χρήματα για την πληρωμή του πρώτου προστίμου συγκέντρωσε ο ιστότοπος picketman, ενώ το πρόστιμο των 250.000 ρουβλίων κατέβαλλε το «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο ίδιος ο Μπόνταρεφ δήλωσε ότι ζει μαζί με την 80χρονη μητέρα του, η οποία δεν μπορεί να περπατήσει και μοναδική πηγή εισοδήματος του είναι η σύνταξη των 22.000 ρουβλίων (245 ευρώ) που παίρνει.

Ο ιστότοπος picketman, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Novaya Gazeta Ιλιά Αζάρ, υποστηρίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τις ατομικές πικετοφορίες.

Χθες στον κάτοικο της πόλης Νοβοσιμπίρσκ, Ρενάτ Κοβαλένκο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή, για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονταν στις συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Ναβάλνι στις 31 Ιανουαρίου. Κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία ότι απηύθυνε δημόσια εκκλήσεις για μαζικές ταραχές και εκκλήσεις στο διαδίκτυο για πραγματοποίηση εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.

Μετά τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις ρωσικές πόλεις στις 23 και 31 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν ασκήσεις δεκάδες ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απείθειας κατά της αρχής. Σε πολλούς έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή.



ΠΗΓΗ