Η πριγκίπισσα Αμαλία, η διάδοχος του θρόνου στην Ολλανδία παραιτήθηκε του δικαιώματός της για επίδομα 1,6 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, ως εισόδημα και για τις προσωπικές δαπάνες της, όπως αιτήθηκε η ίδια με επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας.

Η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Γουλιέλμου Αλέξανδρου έγραψε στον Μαρκ Ρούτε ότι θα ένιωθε άβολα αν δεχόταν αυτή τη στιγμή στο επίδομα, αναφέρει η Guardian.

Η πριγκίπισσα Αμαλία στη χειρόγραφη επιστολή της προς τον Ρούτε, την οποία δημοσιοποίησε η ολλανδική δημόσια τηλεόραση (NOS), έγραψε ότι δεν θέλει να αποδεχθεί το επίδομα που δικαιούται, μέχρι να έχει κανονικά βασιλικά καθήκοντα. «Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 θα γίνω 18 ετών και σύμφωνα με τον νόμο θα λάβω ένα επίδομα», έγραψε. «Το βρίσκω αμήχανο, από τη στιγμή που δεν κάνω τίποτα σε αντάλλαγμα και ενώ άλλοι μαθητές περνούν πολύ πιο δύσκολα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του κορoνοϊού», σημείωσε.

Η πριγκίπισσα Αμαλία, που σημειώνει ότι σκοπεύει «να κάνει διάλειμμα ενός χρόνου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις σπουδές της», ανέφερε ακόμη ότι θα αποπληρώσει τα 300.000 ευρώ τον χρόνο που δικαιούται όσο είναι ακόμη σπουδάζει και ότι δεν θα διεκδικήσει το 1,3 εκατομμύριο που της αναλογεί για δαπάνες «μέχρι να έχω υψηλά έξοδα στον ρόλο μου ως πριγκίπισσα».

Σύμφωνα με την ολλανδική τηλεόραση, αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν αποδέχεται το αφορολόγητο επίδομα για μισθό και δαπάνες. Σύμφωνα με μελέτη του 2012, η ολλανδική μοναρχία είναι η πιο ακριβή της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη βρετανική. Πέρυσι, η ολλανδική κυβέρνηση ενέκρινε βασιλικό προϋπολογισμό ύψους 47,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021. Ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται δαπάνες για επίσημες επισκέψεις ή το κόστος συντήρησης του παλατιού. Ο βασιλιάς λαμβάνει 998.000 ευρώ τον χρόνο ως μισθό και 5,1 εκατομμύρια για επίσημες δαπάνες.



ΠΗΓΗ