Αποτροπιασμό είχε προκαλέσει πριν λίγες ημέρες το τρομακτικό συμβάν σε φυλακή της Γουατεμάλα με τον αποκεφαλισμό έξι κρατούμενών της. Τα θύματα μέλη των δύο πιο περιβόητων και αιώνιων αντίπαλων συμμοριών που κυριαρχούν στη Λατινική Αμερική, της Barrio 18 και Mara Salvatrucha.

Ποια είναι η Barrio 18 όμως; Πρόκειται για μία μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές συμμορίες στο Λος Άντζελες, με 30.000 έως 50.000 μέλη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, ενώ είναι επίσης σύμμαχος με τη μεξικανική μαφία. Μια έκθεση, μάλιστα, του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε την Barrio 18 και την αντίζηλή της Mara Salvatrucha ως τις «δύο συμμορίες που έχουν μετατρέψει το Βόρειο τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής στην περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στον κόσμο».

Αν και ξεκίνησε ως μεξικανική συμμορία, η Barrio 18 γρήγορα έγινε κυρίαρχη στην Κεντρική Αμερική καθώς άρχισε να συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της περισσότερα μέλη και από άλλες εθνοτικές ομάδες. Φημίζεται ως μία από τις πιο βίαιες συμμορίες στην Κεντρική Αμερική και αποτελεί αιώνια αντίπαλο της Mara Salvatrucha, κατά κόσμον MS-13, καθώς και οι δύο συμμορίες ήθελαν να αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής.

Τα μέλη της συμμορίας υποχρεούνται να συμμορφώνονται με ένα αυστηρό σύνολο κανόνων, η μη τήρηση του λόγου ενός αρχηγού μπορεί να οδηγήσει σε ξυλοδαρμό 18 δευτερολέπτων ή ακόμη και εκτέλεση για πιο σοβαρά αδικήματα, ενώ σύμφωνα με το FBI, ορισμένες ομάδες της έχουν αναπτύξει ένα υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας και οργάνωσης.

Το πιο αξιοθαύμαστο από όλα, ωστόσο, είναι το παρουσιαστικό των μελών της, τα οποία συχνά ταυτίζονται με τον αριθμό 18 στα ρούχα και τα αθλητικά τους ρούχα από αθλητικές ομάδες. Τα χρώματα τους είναι το μπλε και το μαύρο, με το μπλε να αποτίνει φόρο τιμής στη μεξικανική μαφία και το μαύρο να είναι το βασικό χρώμα της συμμορίας, ενώ στα χαρακτηριστικά σύμβολά της τα XV3, XVIII, X8, 666, 99 (9 + 9 = 18) και 3-κουκκίδες στα γκράφιτι και τα τατουάζ τους. Τέλος, ανατριχίλα και τρόμο προκαλούν τα τατουάζ στο πρόσωπo των μελών της, με ένα χαρακτηριστικό μεγάλο 18, το οποίο τις περισσότερες φορές καλύπτει όλο το πρόσωπο.

Κατά μέσο όρο, κάποιος στην κομητεία του Λος Άντζελες δέχεται επίθεση ή ληστεύεται από μέλος της Barrio 18 κάθε μέρα, με τη συμμορία να έχει στιγματίσει την καθημερινότητα του Λος Άντζελες με αίμα με ρυθμό τριπλάσιο από αυτό των υπόλοιπων πιο ενεργών συμμοριών της πόλης.



ΠΗΓΗ