Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία να οργανώσει δικαιότερα με βιώσιμο τρόπο τους ρόλους των φύλων βλέπει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την πανδημία του κορονοϊού.

«Η πανδημία δεν ανέδειξε μόνο ουσιώδεις αδυναμίες της κοινωνία μας, μας ανάγκασε επίσης να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Και εκεί ακριβώς βλέπω την ευκαιρία για μια αλλαγή των ρόλων των φύλων προς το καλύτερο», γράφει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε άρθρο της για το Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) και το οποίο δημοσιεύεται επίσης και σε ευρωπαϊκές εφημερίδες με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Η πανδημία όχι μόνο κατέστησε σαφές πόσο άνισα κατανέμεται η μη αμειβόμενη εργασία μεταξύ γυναικών και ανδρών (εντός της οικογένειας), αλλά απέδειξε επίσης ότι η συμβίωση των φύλων μπορεί να είναι και διαφορετική. Σε ορισμένες οικογένειες, οι πατέρες ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των παιδιών, επειδή έπρεπε να δουλέψουν από το σπίτι ή διότι απασχολήθηκαν μερικώς, ενόσω οι μητέρες έκαναν συστηματικού χαρακτήρα δουλειές εκτός σπιτιού», σημειώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τέλος τους Ευρωπαίους «να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις παλιές συνήθειες στο σπίτι ή στην εργασία και να δημιουργήσουν νέες δομές που θα διευκολύνουν περισσότερο την ισότητα των φύλων» και ζήτησε «την αύξηση του ποσοστού των γυναικών οι οποίες απασχολούνται σε θέσεις πολιτικής ευθύνης αλλά και στα ανώτερα επιτελικά γραφεία των εταιρειών. Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να απασχολούνται σε όλο και περισσότερα επαγγέλματα στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών», τόνισε στο άρθρο της.



ΠΗΓΗ