Η 11η Δεκεμβρίου 2008 θα σήμανε την αρχή ενός οικονομικού εφιάλτη για χιλιάδες ανθρώπους, όταν ενημερωθήκανε ότι ο επενδυτής Μπέρνι Μάντοφ συνελήφθη για τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν αρχικά ότι το σκάνδαλο Μάντοφ υπολογιζόταν σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, οι εισαγγελείς θα αύξαναν αργότερα την εκτίμηση σε 65 δισεκατομμύρια χαμένα δολάρια μεταξύ των 37.000 θυμάτων του. Ανάμεσά τους εξέχουσες προσωπικότητες, ηθοποιοί, παρουσιαστές, κολοσσοί των media αλλά και απλοί εργαζόμενοι, ακόμη και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Ο Μάντοφ ομολόγησε την ενοχή του για 11 κακουργήματα το 2009, καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης και πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 82 ετών στις 14 Απριλίου του 2021.

Κέβιν Μπέικον

Μία από τις πρώτες δημοσιότητες που έκανε γνωστή την εξαπάτησή του από τον Μάντοφ ήταν ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον και η σύζυγός του Κίρα Σεντγουίκ. Το ζευγάρι έχασε πολλά εκατομμύρια δολάρια επενδύοντας τα χρήματά του όπως ο Μάντοφ τους είχε αποδείξει με τον ηθοποιό να παραδέχεται λίγα χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του το 2017 στον Guardian ότι «Ήταν μια κακή μέρα», προσθέτοντας πως «πολύ γρήγορα μπορέσαμε να δούμε όλα τα πράγματα που είχαμε σε αντίθεση με ό,τι χάσαμε, και αυτά είναι τα μεγαλύτερα κλισέ: παιδιά, υγεία, αγάπη, ένα ωραίο σπίτι. Έτσι το περάσαμε μαζί. Δεν σκέφτομαι καθόλου τον Μάντοφ έκοτε».

Τζον Μάλκοβιτς

Όταν ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς έχασε την επένδυσή του ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και οι συνάδελφοι ηθοποιοί Μπέικον και Σεντγουίκ, το συγκεκριμένο πρόβλημα τον έκανε περισσότερο να προβληματιστεί. «Δεν το βλέπω ως αρνητική εμπειρία…», είπε στο περιοδικό Details το 2013, ενώ την ίδια χρονιά στο Vanity Fair δήλωνε πως «Για μένα, με κάθε ειλικρίνεια, ήταν ένα καλό μάθημα ζωής». Στο τέλος, ο Μάλκοβιτς έλαβε επιστροφή 670 χιλιάδων δολαρίων από την επένδυσή του.

Λάρι Κινγκ

Ο Κινγκ γνώρισε τον Μάντοφ μέσω του παιδικού του φίλου Φρεντ Γουίλπον ιδιοκτήτη του New York Mets. Εκείνη την εποχή, ο Κινγκ και η σύζυγός του έψαχναν μια αξιόπιστη εταιρεία επενδύσεων και ο Γουίλπον του πρότεινε να σκεφτεί την προοπτική τον Μάντοφ, αλλά τον προειδοποίησε ότι ο χρηματιστής ήταν γνωστός ότι ήταν ιδιαιτέρως επιλεκτικός με την πελατεία του. Ο Κινγκ γνώρισε ξεκάθαρα την επιλεκτικότητα του Μάντοφ, καθώς ο τελευταίος δέχτηκε τον Κινγκ στην εταιρεία του αλλά όχι τον αδελφό του.

Όταν ο Μάντοφ συνελήφθη το 2008, ο θρύλος της τηλεόρασης είχε χάσει 700.000 δολάρια, αλλά κατάφερε να τα ανακτήσει μέσα σε λίγα χρόνια. «Αν μπορούσα να κάνω συνέντευξη από ένα άτομο στον πλανήτη, αυτό θα ήταν ο Μπέρνι Μάντοφ και ο λόγος είναι προφανής. Θα τον ρωτούσα γιατί το κάνατε αυτό σε τόσους ανθρώπους;», είχε αποκαλύψει ο ίδιος. Ο φίλος του Κινγκ, Γουίλπον, θα έβγαινε από το σκάνδαλο Μάντοφ σε πολύ χειρότερη κατάσταση, χάνοντας 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ελί Βιζέλ

Πριν από το θάνατό του το 2016, ο επιζών του Ολοκαυτώματος και νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Ελί Βιζέλ, ήταν ακόμη μία διάσημη φιγούρα της εγκληματικής επιχείρησης του Μάντοφ. Περιγράφοντας τον Μάντοφ ως «έναν από τους μεγαλύτερους απατεώνες, κλέφτες, ψεύτες, εγκληματίες», ο Βιζέλ και η σύζυγός του, Μαριόν, είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις ζωής τους ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με 15 εκατομμύρια δολάρια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό τους, το Ίδρυμα Elie Wiesel for Humanity.

«Θα μπορούσα να τον συγχωρήσω; Όχι», είπε ο Βιζέλ σε μια ομάδα μέσων ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη το 2009 σχετικά με τον Μάντοφ. «Το να συγχωρείς, πρώτα απ’ όλα, θα σήμαινε ότι θα έρθει στα γόνατά σου και θα ζητήσει συγχώρεση. Κάτι που δεν θα έκανε ποτέ».

Το 2012 παραδέχτηκε στο σόου της Όπρα Γουίνφρι ότι «Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον (η σύζυγός του και ο ίδιος) και η αντίδρασή μας ήταν: Έχουμε δει χειρότερα», είπε ο Βιζέλ. «Και αυτή και εγώ έχουμε δει χειρότερα».



ΠΗΓΗ