Η ομάδα της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές στο Περού, της Κέικο Φουχιμόρι, κατήγγειλε για άλλη μια φορά χθες Τετάρτη τη «νοθεία» που διαπράχθηκε κατ’ αυτήν στον δεύτερο γύρο, παρότι η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «ελεύθερη» και «δίκαιη» τη διαδικασία.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλός της, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η κ. Φουχιμόρι περιορίζεται στο 49,87%.

Το εκλογοδικείο ακόμη μελετά προσφυγές των υποψηφίων έπειτα από δύο εβδομάδες. Στην πλειονότητά τους, έχουν κατατεθεί από την πλευρά της 46χρονης Κέικο Φουχιμόρι.

«Επιδεικνύουμε την ίδια αλλόκοτη τροχιά του γραφήματος (των ψήφων) που επαναλήφθηκε σε διάφορες περιοχές. Επιδεικνύουμε στατιστικές ανωμαλίες», δήλωσε η Λούρδες Φλόρες, μέλος της ομάδας της κυρίας Φουχιμόρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία της κ. Φουχιμόρι υπέβαλε στο εκλογοδικείο «τις δέκα πρώτες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που συνοδεύουν τις προσφυγές και δείχνουν πως υπάρχουν πλαστογραφημένες υπογραφές», πρόσθεσε.

«Παρουσιάσαμε εκθέσεις ειδικών που αποδεικνύουν ότι οι υπογραφές δεν συμπίπτουν», συμπλήρωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Τόρες, άλλος σύμβουλος της κυρίας Φουχιμόρι, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Φλόρες όπως και ο κ. Τόρες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα συγχαρητήρια που απηύθυνε την Τρίτη στο Περού η διπλωματία των ΗΠΑ για τις εκλογές τις 6ης Ιουνίου, χαρακτηρίζοντάς τις «ελεύθερες», «δίκαιες», «υπόδειγμα δημοκρατίας στην περιφέρεια».

«Υποστηρίζουμε το να δοθεί χρόνος στις εκλογικές αρχές για να επεξεργαστούν και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα όπως ορίζει η περουβιανή νομοθεσία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) χαρακτήρισε τη διαδικασία «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες».

Την Τρίτη, η πρωθυπουργός και δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η Βιολέτα Βερμούδες, υπενθύμισε το συμπέρασμα της αποστολής του ΟΑΚ επαναλαμβάνοντας ότι η ψηφοφορία ήταν διαφανής και «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έγινε νοθεία».



ΠΗΓΗ