Συνεχίζονται οι δηλώσεις υποβάθμισης των ενδεχόμενων κυρώσεων από πλευράς Ευρώπης στην Σύνοδο Κορυφής, από την Άγκυρα. Αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία και γι’ αυτό «πρέπει να θέσει σε λειτουργία τους διπλωματικούς μηχανισμούς» και όχι «να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των κυρώσεων».

«Όποια ζητήματα απαριθμήσετε ως τα πέντε κύρια ζητήματα για την ΕΕ, είναι αδύνατον η ΕΕ να τα διαχειριστεί δίχως την Τουρκία. Η ΕΕ οφείλει να ενεργήσει με σύνεση. Και ενεργώντας με σύνεση να λειτουργήσει τους διπλωματικούς μηχανισμούς της με την Τουρκία. Αυτό που δεν πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των κυρώσεων», σχολίασε ο Τσελίκ σε δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει ο Ερντογάν για το Αζερμπαϊτζάν.

Απευθυνόμενος στην Ελλάδα, ο Τσελίκ δήλωσε: «Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή θα ζούμε μαζί. Σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα να επιβάλλετε κάτι στην Τουρκία περιμένοντας υποστήριξη από κάποιους που είναι μακριά». Νωρίτερα, υπεράνω των όποιων κυρώσεων αποφασίσει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν φύγει τα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα περιμένει να δει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες -τους οποίους χαρακτήρισε «τίμιους και ειλικρινείς» -έχουν ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία τους απέναντι στο ενδεχόμενο κυρώσεων.

Το ενδεχόμενο κυρώσεων δεν απασχολεί την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας: «Επισήμως, από το 1963, η ΕΕ επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις εναντίον μας. Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ τίμια και συνεπείς με τις υποσχέσεις της. Αλλά εμείς ήμασταν πάντοτε υπομονετικοί».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στην πραγματικότητα αυτοί [οι Έλληνες] είναι εκείνοι που αποφεύγουν να καθίσουν στο τραπέζι» και πρόσθεσε:

«Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα που έχουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”. Αλλά αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».





ΠΗΓΗ