Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πώς κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ελλάδα, Νάξος: Πόλος έλξης

Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανεβάζει… στροφές, μετά το σύνθημα που έδωσε την Πέμπτη (13/05) από το Σούνιο ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν και τα πέντε νέα σποτ του ΕΟΤ, μέσω των οποίων παρουσιάζεται η χώρα μας με εντυπωσιακές εικόνες σε όλο τον κόσμο, που στόχο έχουν την προσέλκυση επισκεπτών.

Οι ομορφιές της Ελλάδας κάνουν το έργο των αρμοδίων πιο εύκολο, καθώς όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του σε αυτόν τον τόπο, πάντα θα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να περιπλανηθεί. Οι εικόνες από τη Νάξο είναι χαρακτηριστικές, με το καλοκαίρι να πλησιάζει και να προσφέρει την ευκαιρία για «δροσερές» ανάσες, έπειτα από μια δύσκολη περίοδο λόγω κορονοϊού.

Δήλος, Ελλάδα: Το «φως» επιστρέφει στον ουρανό της χώρας

Η ανατολή του ηλίου στη Δήλο, σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, είναι το χαρακτηριστικό δείγμα από την επιστροφή του «φωτός» στον ουρανό όλης της Ελλάδας, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού γίνονται όλο και πιο χαλαρά. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι έτοιμα να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους, περιμένοντας ντόπιους και τουρίστες να θαυμάσουν το κάλλος τους.

Λωρίδα της Γάζας: Ένα μαρτύριο 100 και πλέον ετών χωρίς τέλος

Περίπου αιώνα πριν, η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σήμανε και την έναρξη του βρετανικού ελέγχου της περιοχής της Παλαιστίνης, η οποία φιλοξενούσε κατά κύριο λόγο Άραβες, αλλά και μία μικρή κοινότητα Εβραίων. Έκτοτε, η περιοχή έχει κατά κύριο λόγο να «μαρτυρά» πολέμους, εντάσεις και θανάτους, με λίγα… διαλείμματα ηρεμίας.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι το πλέον πολύπαθο σημείο της περιοχής, με την ένταση να χτυπά ξανά… κόκκινο τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Ως συνήθως, αυτοί που πληρώνουν με το αίμα τους είναι οι απλοί πολίτες, με τις περιοχές που έχουν ανάμικτο πληθυσμό να είναι αυτές που θεωρούνται ως οι πλέον «επικίνδυνες».

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ / Παλαιστίνη: Όσο υπάρχουν παιδιά, υπάρχει ελπίδα

Η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή κάνει ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον των επόμενων γενεών. Τα παιδιά, που θα έρθουν να… αντικαταστήσουν όσους εδώ και περίπου 100 χρόνια έχουν αποτύχει να επιβάλλουν ειρήνη στην περιοχή, είναι η ελπίδα πως μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Ωστόσο, τα «εφόδια» που έχουν αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστα και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια.

Καζάν, Ρωσία: Ο αριθμός 175 θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια την πόλη

Ένας ένοπλος νεαρός επιτέθηκε στο σχολείο Ν175 της πόλης Καζάν, στη Ρωσία, προκαλώντας ένα μακελειό με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ένας 19χρονος συνελήφθη και παραδέχθηκε την ενοχή του, ενώ θα υποβληθεί σε εξετάσεις από ψυχολόγους και ψυχιάτρους που θα διαρκέσουν το ελάχιστο δύο μήνες για να διαπιστωθεί αν έχει επίγνωση των πράξεων του.

Λουλούδια και παιχνίδια άφηναν στον τόπο του αποτρόπαιου εγκλήματος κάτοικοι της πόλης, αποτίοντας κατ’ αυτόν τρόπο φόρο τιμής στους μαθητές και δασκάλους που έχασαν τη ζωή τους από τη μανία του έφηβου δράστη. Παράλληλα, το Κρεμλίνο ζήτησε να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Μόσχα, Ρωσία: «Βάλσαμο» στις… πληγές η Ημέρα της Νίκης

Με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, η Ρωσία τίμησε την 76η επέτειο από την νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Περισσότερα από 12.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 76 μαχητικά και ελικόπτερα έλαβαν μέρος στην παρέλαση στη ρωσική πρωτεύουσα, της οποίας ο ουρανός έγινε πολύχρωμος από τα πυροτεχνήματα.

Η 9η Μαΐου αποτελεί ημέρα-ορόσημο για τους Ρώσους (και όχι μόνο), ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βιώνει τις συνέπειες του κορονοϊού. Παράλληλα, θυμίζει στους πολίτες το πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του Κόκκινου Στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διδάσκει στους νέους την αξία του αγώνα ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τέτοιες καταστάσεις.

Μπογκοτά, Κολομβία: Όταν οι ασφυκτικές καταστάσεις φέρνουν «έκρηξη»

Πάνω από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κολομβία, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 28 Απριλίου, η βίαιη καταστολή των οποίων από την Αστυνομία προκαλεί διεθνή κατακραυγή. Ωστόσο, οι πολίτες δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω.

Το εύρος των κινητοποιήσεων δεν έχει προηγούμενο, σε μια χώρα όχι πολύ συνηθισμένη στην κοινωνική διαμαρτυρία, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει περιπέσει στη φτώχεια εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, η επιγραφή «Είπαμε ήδη αρκετά» είναι χαρακτηριστική πως… το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Τζαμού, Ινδία: Εικόνες αποκάλυψης σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση

Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ινδία από τον κορονοϊό. Σχεδόν κάθε ημέρα χάνονται 4.000 και πλέον ζωές, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον θλιβερό απολογισμό από το πλήγμα της πανδημίας. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 250.000, αλλά πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος.

Φατιμά, Πορτογαλία: Περιμένοντας… το θαύμα της εξαφάνισης του ιού

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που στις 13 Μαΐου 1917 καταγράφηκε το θαύμα της Φατίμα. Η Παναγία εμφανίστηκε σε τρία βοσκόπουλα στο ομώνυμο χωριό της Πορτογαλίας και από τότε η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέρη λατρείας της Καθολικής Εκκλησίας. Κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες πιστών από όλο τον κόσμο, κάτι που δεν άλλαξε και φέτος, που όλοι προσμένουν το… θαύμα της εξαφάνισης του κορονοϊού.

Παμπλόνα, Ισπανία: Σε παράταξη εν αναμονή του εμβολιασμού

Η διαδικασία του εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό στην Ισπανία εξακολουθεί να… τρέχει, με τους ρυθμούς να ανεβαίνουν, καθώς οι πολίτες αδημονούν να τελειώσει ο «εφιάλτης» που τους έχει ταλαιπωρήσει για παραπάνω από έναν χρόνο. Ο κόσμος περιμένει καρτερικά τη σειρά του, θέλοντας να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ελευθερία του.



ΠΗΓΗ