Το Πεκίνο πήρε… τη σκυτάλη την επόμενη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε σήμερα (15/06) τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι διογκώνει «τη θεωρία περί κινεζικής απειλής». Υπενθυμίζεται ότι, χθες από τους συμμάχους έγινε λόγος για τις «συστημικές προκλήσεις» που εγείρει ο ασιατικός γίγαντας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ, κατηγόρησε το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις».

Μετά το πέρας της συνόδου τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO εξέφρασαν ανησυχία για τη Ρωσία, αλλά και για την Κίνα.

«Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μας διχάσουν, αλλά η συμμαχία μας είναι ακλόνητη. Το NATO είναι ενωμένο και οι ΗΠΑ επέστρεψαν», είπε ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας», ανέφερε ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην ανακοίνωσή του μετά τη σύνοδο.

Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκφραση «συστημικές προκλήσεις» απλά «κατασυκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη» της χώρας, η οποία διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι οι χώρες μέλη του NATO αθροιστικά.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, επιδίωξε να αμβλύνει κάπως τον τόνο της διακήρυξης της συνόδου, της πρώτης του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας», διαβεβαίωσε, για να προσθέσει: «Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εγείρονται από την Κίνα για την ασφάλειά μας».

Η πρεσβεία της Κίνας αντέτεινε ότι «δεν εγείρουμε καμιά “συστημική πρόκληση” για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει “συστημική πρόκληση” για εμάς, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι».



ΠΗΓΗ