Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Βρετανία, την πρώτη χώρα όπου θα αρχίσει μαζικός εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η αντίστροφη μέτρηση κοντεύει να μηδενίσει καθώς από αύριο Τρίτη αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του εμβολίου, αρχικά στα νοσοκομεία και στη συνέχεια σε κλινικές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό ΕΣΥ δείχνουν κουτιά με δόσεις του εμβολίου να παραδίδονται στο νοσοκομείο Croydon University Hospital στο Νότιο Λονδίνο και να αποθηκεύονται σε ειδικά ασφαλή ψυγεία.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν την Τρίτη, και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, τους υγειονομικούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή και προσωπικό και φιλοξενούμενους σε γηροκομεία.

Η Βρετανία έδωσε έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer and BioNTech την περασμένη εβδομάδα, και βρέθηκε έτσι στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κούρσα για του μεγαλύτερου μαζικού προγράμματος εμβολιασμού στην ιστορία.

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ποσότητα που αρκεί για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 σε 20 εκατομμύρια πολίτες, αφού οι δόσεις είναι διπλές.

Περίπου 800.000 δόσεις αναμένεται να διατεθούν ήδη την πρώτη εβδομάδα.

Η μεταφορά και το «αγκάθι» του Brexit

Οι πρώτες δόσεις, που έφτασαν από το Βέλγιο, αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε όλη τη ζώρα, όπου θα γίνει και έλεγχος ποιότητας, όπως έχει ανακοινώσει το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Το θέμα του Brexit, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της Βρετανίας, καθώς η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και το σενάριο οριστικής εξόδου χωρίς εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου – Βρυξελλών μπορεί να δυσκολέψει τη διακίνηση αγαθών ανάμεσα στη Βρετανία και χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο.

Όπως έγραψε την Κυριακή ο Observer, είναι πιθανό, σύμφωνα με το σχέδιο Β της βρετανικής κυβέρνησης, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου να μεταφερθούν στη χώρα αεροπορικώς, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις στα λιμάνια λόγω του Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει το ρεπορτάζ, με τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος George Eustice να τονίζει πως δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και οι δόσεις χαλάνε σε πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Η NHS της Αγγλίας έχει ενημερώσει γενικούς ιατρούς να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς μέσω των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα. Τα κουτιά του εμβολίου περιέχουν πέντε πακέτα των 975 δόσεων, αλλά χρειάζεται ειδική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για τον διαχωρισμό τους.

Η βασίλισσα μεταξύ αυτών που θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ και ο 99χρονος σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος θα εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, αυτό προβλέπεται λόγω της ηλικίας τους και όχι λόγω ειδικής μεταχείρισης.

Μάλιστα, το βασιλικό ζεύγος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον εμβολιασμό του, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενθάρρυνσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ώστε να εμβολιαστούν και εκείνοι.





ΠΗΓΗ