Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε στην Πόλη του Φωτός το Le Grand Palais Éphémère, μια αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ προσωρινή κατασκευή η οποία θα φιλοξενήσει τα φεστιβάλ Fiac και Paris Photo όσο διαρκούν οι εργασίες ανακαίνισης του Grand Palais. Ο πολλαπλών χρήσεων αρθρωτός χώρος θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις από ατομική έκθεση του Άνζελμ Κίφερ (Δεκέμβριος 2021 με Ιανουάριο 2022) μέχρι show των οίκων Chanel και Hermès καθώς και τα αγωνίσματα τζούντο και πάλης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, αναφέρει το ΑΠΕ.

Εγκαινιάζεται με την παραγωγή χορού «Happening Tempête» του Γάλλου χορογράφου Boris Charmatz και στις 19 και 20 Ιουνίου φιλοξενεί το φεστιβάλ διευρυμένης πραγματικότητας «Palais Augmenté»· οι επισκέπτες θα μπορούν στην οθόνη των έξυπνων κινητών τους να βλέπουν τα έργα των Mélanie Courtinat, Lauren Moffatt, Mélodie Mousset, Manuel Rossner και Theo Triantafyllidis. Για τα φεστιβάλ Fiac και Paris Photo θα ανεγερθεί μια ελαφρύτερη κατασκευή στο Champs-de-Mars, δίπλα στο Grand Palais Éphémère, για να εξασφαλιστεί επιπλέον χώρος· η επέκταση θα είναι 4.000 τετραγωνικά μέτρα φέτος και 8.000 τετραγωνικά μέτρα από το 2022 και μετά (https://www.instagram.com/p/COiZereKk6J/).

Η ατομική έκθεση του Κίφερ – με επωνυμία «Pour Paul Celan» – θα ακολουθήσει μετά τα δύο φεστιβάλ. Θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στοχαζόμενος πάνω στην ποίηση του Πάουλ Τσέλαν, την ιστορία της Ευρώπης και τους πολέμους της. Η επιλογή του Άνζελμ Κίφερ υπενθυμίζει ότι ο 76χρονος, με στούντιο στο Barjac της νότιας Γαλλίας, Γερμανός καλλιτέχνης ήταν αυτός στον οποίο έγινε η παραγγελία για να κάνει την πρώτη έκθεση της Monumenta στο Grand Palais το 2007 και για να δημιουργήσει μόνιμα έργα για το Panthéon τα οποία τοποθετήθηκαν πέρυσι.

Η απόφαση έχει και πολιτική διάσταση: «Από τον Ιανουάριο του 2022, η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν κάποιος έπρεπε να σκεφτεί έναν Γαλλο-γερμανό καλλιτέχνη, επειδή ο Κίφερ έχει πλέον γαλλικό διαβατήριο και θέτει επί τάπητος θέματα πολιτικής, ιστορίας και συγκρούσεων, έπρεπε να σκεφτεί αυτόν» τόνισε ο πρόεδρος της Réunion des musées nationaux-Grand Palais (Rmn-GP), Chris Dercon.





ΠΗΓΗ