Δικαστήριο του Περού κάλεσε το υπουργείο Υγείας της χώρας να «σεβαστεί» το αίτημα μιας γυναίκας που ζητά να της γίνει ευθανασία επειδή πάσχει από ανίατη και εκφυλιστική ασθένεια.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο αίτημα γίνεται δεκτό στο Περού. Στη Λατινική Αμερική μόνο η Κολομβία εγκρίνει, από το 1997, την ευθανασία υπό ορισμένες συνθήκες. Στο Μεξικό, ο λεγόμενος νόμος του «καλού θανάτου» δίνει το δικαίωμα στον ασθενή ή την οικογένειά του να ζητήσουν να μην παραταθεί η ζωή του με τεχνητά μέσα, ενώ στην Ουρουγουάη συζητείται αυτήν την περίοδο ένα νομοσχέδιο για την ευθανασία.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο της Λίμα ζητά από το υπουργείο Υγείας «να σεβαστεί» το αίτημα της Άνα Εστράδα Ουγκάρτε, 44 ετών, η οποία θέλει να βάλει τέλος στη ζωή της με ιατρική υποβοήθηση.

Οι αρχές μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

«Αισθάνομαι ελεύθερη. Είναι ένα ζήτημα που αφορά το δικαίωμα στην ελευθερία. Είναι μια μεγάλη νίκη, την οποία αναγνώρισε η δικαιοσύνη», είπε η Εστράδα Ουγκάρτε στο τηλεοπτικό κανάλι RPP.

Η 44χρονη είναι ψυχολόγος και πάσχει από ανίατη, εκφυλιστική πολιομυελίτιδα από την ηλικία των 12 ετών. Από το 2015 και μετά αντιμετωπίζει διάφορες επιπλοκές, είναι κατάκοιτη και χρειάζεται βοήθεια για να εκτελέσει ακόμη και την απλούστερη καθημερινή πράξη. «Το σώμα μου συνεχίζει να επιδεινώνεται. Καθημερινά, χάνω ολοένα και περισσότερο τις δυνάμεις μου. Εξαρτώμαι από τον αναπνευστήρα, με εξαντλεί ακόμη και το να καταπίνω», είχε δηλώσει πρόσφατα η Ουγκάρτε στην εφημερίδα Peru 21. «Χρειάζομαι την έγκριση του κράτους για να επιλέξω πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πεθάνω», πρόσθεσε.

Η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε τον Φεβρουάριο του 2020 ο συνήγορος του πολίτη κατόπιν αιτήματος της Ουγκάρτε, συνεπάγεται ότι δεν θα εφαρμοστεί το άρθρο 121 του ποινικού κώδικα το οποίο απαγορεύει σε οποιονδήποτε να βοηθήσει κάποιον άλλον να πεθάνει. Το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση παροχής βοήθειας στην Εστράδα Ουγκάρτε για να βάλει τέλος τη ζωή της πλήττει «το δικαίωμά της στην αξιοπρέπεια, την αυτονομία, την ελευθερία επιλογής, καθώς και το δικαίωμά της να μην υποστεί μια σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση».



ΠΗΓΗ