Ζει και βασιλεύει ο σεξισμός στην Ιαπωνία, ακόμη και το 2020.

Η μόνη γυναίκα μέλος δημοτικού συμβουλίου σε μια πόλη της Ιαπωνίας έχασε την έδρα της επειδή… τόλμησε να καταγγείλει τον δήμαρχο για σεξουαλική επίθεση.

Η Σόκο Αράι μέχρι την Κυριακή ήταν δημοτική σύμβουλος στο Κουσάτσου, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο 6.000 κατοίκων βορειοδυτικά του Τόκιο, αλλά εξέπεσε του αξιώματος αφού πάνω από το 90% των κατοίκων… ψήφισαν για την καθαίρεσή της με την αιτιολογία πως η καταγγελία της έβλαπτε τη φήμη της πόλης!

Η Αράι, η οποία εκλέγεται ως ανεξάρτητη από το 2011, ισχυρίζεται πως ο δήμαρχος του Κουσάτσου, Ναμπουτάντα Κουρόιβα την «εξανάγκασε να επιδοθεί σε σεξουαλικές επαφές» μαζί του, στο γραφείο του το 2015.

Όπως αναφέρει για τον, 73χρονο σήμερα, δήμαρχο, «ξαφνικά με πλησίασε, με φίλησε και με έσπρωξε κάτω, στο πάτωμα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούσα να τον απωθήσω».

Ο δήμαρχος αρνήθηκε τη σεξουαλική επίθεση λέγοντας ότι η πόρτα του γραφείου του και οι κουρτίνες ήταν ανοιχτές την ημέρα του φερόμενου περιστατικού.

Οι ισχυρισμοί της Αράι, όπως αναφέρει ο Guardian, πυροδότησαν την οργισμένη αντίδραση πολλών ανδρών-μελών του δημοτικού συμβουλίου καθώς και μια εκστρατεία προσωπικών επιθέσεων εναντίον της.

Συνάδελφοι σύμβουλοι της ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής της τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από τις νομαρχιακές αρχές.

Στη συνέχεια, την κατηγόρησαν ότι «βλάπτει την αξιοπρέπεια» του συμβουλίου και συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία στο Κουσάτσου με ερώτημα περί αφαίρεσης της έδρας της!

Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τους 2.835 κατοίκους που ψήφισαν, οι 2.542 να ταχθούν υπέρ της απομάκρυνσης της Αράι!

Η ιστορία της 51χρονης έρχεται να αναδείξει το πόσο βαθιά είναι ριζωμένα στην ιαπωνική κοινωνία τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών που ακόμη και όταν είναι θύματα αδικημάτων, στα μάτια πολλών συμπατριωτών τους είναι a priori «ένοχες», σε μια χώρα που έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά στην εκπροσώπηση γυναικών στα κοινά και πιο συγκεκριμένα σε δημόσια αξιώματα.

Δεν κάνει πίσω η ενάγουσα

Η Αράι δεν έκανε όμως πίσω σε ό,τι αφορά την καταγγελία της και χαρακτηρίζει την ψηφοφορία ως «άδικη και παράλογη».

«Δεν θα τρομοκρατηθώ από πιέσεις ανθρώπων που έχουν εξουσία» δηλώνει σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο Asahi Shimbun.

Αντιθέτως, οι πρώην συνάδελφοί της υπερασπίστηκαν την απόφασή τους, λέγοντας ότι πλέον «θέλουν να εργαστούν για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης φήμης» του Κουσάτσου.

Η αντίδραση στους ισχυρισμούς της Aράι, στρέφει ξανά την προσοχή στις καταγγελίες περί πεισματικής απροθυμίας τον ιαπωνικών αρχών να ερευνήσουν υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με μια κυβερνητική έρευνα του 2017, μόλις ένα 4% των γυναικών δηλώνουν σεξουαλικές επιθέσεις.





ΠΗΓΗ