«Στοπ» στη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού για τους ανθρώπους κάτω των 60 ετών έβαλε σήμερα (02/04) η Ολλανδία. Τη εξέλιξη αυτή προκάλεσε ο θάνατος μιας γυναίκας που έλαβε το παρασκεύασμα.

Την είδηση που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Περίπου 10.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς θα ακυρωθούν ως αποτέλεσμα της απόφασης, ανέφερε το ANP.

Η απόφαση ελήφθη μετά από νέες αναφορές που συγκέντρωσε η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα, κέντρο Lareb, και έπειτα από συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική βιομηχανία ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με τις ολλανδικές Αρχές για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερωτήματα έχουν.

«Οι Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου μας για την προστασία των ανθρώπων από αυτόν τον θανατηφόρο ιό υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», ανέφερε.

Το Lareb ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έλαβε αναφορές πέντε περιπτώσεων εκτεταμένων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που πέθανε.

Το κέντρο πρόσθεσε ότι τα συμβάντα αυτά συνέβησαν 7 έως 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. «Αυτές είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Τρεις ασθενείς είχαν εκτεταμένες πνευμονικές εμβολές. Μια πέθανε και μια είχε επίσης εγκεφαλική αιμορραγία», σημείωσε σχετικά.

Περίπου 400.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ολλανδία κατά την περίοδο αυτή και οι αναφορές «φαίνονται συγκρίσιμες με άλλες αναφορές στην Ευρώπη», τόνισε το Lareb.

Η απόφαση της Ολλανδίας ήρθε μια μέρα αφότου η Γερμανία σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών. Η χώρα καταγράφει περίπου 1,2 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 και περισσότερους από 16.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.



ΠΗΓΗ