Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για την κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κατά την οποία οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση σε έγγραφα που συνδέονται με την ανάπτυξη του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Ο ΕΜΑ, που είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση φαρμάκων και εμβολίων στην ΕΕ, ανακοίνωσε χθες πως έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το συμβάν.

Οι Pfizer και BioNTech εκτιμούν πως δεν διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία όσων συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου και ανακοίνωσαν πως ο ΕΜΑ τις διαβεβαίωσε ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης του εμβολίου τους για τον κορονοϊό.

Δεν είναι ακόμα σαφές το πότε και το πώς έγινε η επίθεση, ούτε ποιος είναι από πίσω της ούτε ποιες πληροφορίες απέκτησε.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, ο ΕΜΑ τους γνωστοποίησε πως δέχθηκε κυβερνοεπίθεση και πως υπήρξε πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα που σχετίζονται με όσα στοιχεία υπέβαλαν για το εμβόλιο τους κατά της covid-19.

Τέτοια έγγραφα, όπως σημειώνει το Reuters, μπορεί να είναι πολύτιμες για άλλες χώρες και εταιρείες που προσπαθούν να μπουν στην κούρσα της ανάπτυξης εμβολίου.

«Μιλάμε για απόρρητες πληροφορίες για το εμβόλιο και τον μηχανισμό δράσης του, την αποτελεσματικότητά του, τους κινδύνους και τις γνωστές πιθανές παρενέργειές του αλλά και πιθανές οδηγίες για τη χρήση του» εξήγησε ο Marc Rogers, ιδρυτής της εθελοντικής ομάδας δράσης CTI-League. «Επίσης για πληροφορίες σχετικά με εμπλεκόμενα μέρη στην προμήθεια και διανομή του εμβολίου».

Οι δύο εταιρείες ξεκαθάρισαν πως δεν παραβιάστηκαν συστήματα ούτε της μίας ούτε της άλλης και πως δεν έχουν γνώση για πιθανή ταυτοποίηση συμμετεχόντων στις δοκιμές από τις πληροφορίες που διέρρευσαν.

Το εμβόλιο των Ρfizer-BioNTech είναι πρώτο στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της covid-19 και ήδη χορηγείται στη Βρετανία, ενώ σήμερα αναμένεται η έγκρισή του και στις ΗΠΑ.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του έως τις 29 Δεκεμβρίου αν και δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα να αλλάξει.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε παραπάνω πληροφορίες όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη» τονίζει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.





ΠΗΓΗ