Ο Ιταλός εθελοντής Αλεσάντρο Πόρο, ο οποίος ανήκει στο πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee) περιέγραψε με τραγικό τρόπο την προσπάθεια διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, χθες βράδυ, στα ανοικτά της Λιβύης.

«Πλησιάσαμε το σημείο του ναυαγίου και γύρω μας είδαμε μόνον εκατοντάδες πτώματα. Από τους ανθρώπους αυτούς — που μπορεί να ήταν 120, 130, δεν θα το μάθουμε ποτέ — κάποιοι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν τους είχε παρασχεθεί βοήθεια όταν την ζήτησαν», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica o Ιταλός εθελοντής. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι άνθρωποι αυτοί επέβαιναν σε γκρι φουσκωτή βάρκα η οποία ανετράπη λόγω της φουρτουνιασμένης θάλασσας, με κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι λιβυκές αρχές αγνόησαν το αίτημα βοήθειας, το οποίο τους είχε κοινοποιηθεί και από το κέντρο συντονισμού διασώσεων, το οποίο βρίσκεται στην Ρώμη.

Το πλοίο Ocean Viking συνεχίζει τις έρευνες με την ελπίδα να εντοπιστούν τυχόν επιζώντες, έστω κι αν οι πιθανότητες έχουν λιγοστέψει σημαντικά. Παράλληλα, από προχθές έχει χαθεί κάθε επαφή και με ένα άλλο πλεούμενο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν τουλάχιστον 40 μετανάστες.

Σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων καταγγέλλει, τέλος, ότι οι δυο αυτές τραγωδίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την άμεση κινητοποίηση λιβυκών ή και ευρωπαϊκών μέσων διάσωσης.



ΠΗΓΗ