Γυναικείο όνομα θα έχει από εδώ και στο εξής το μεγαλύτερο τούνελ του Βελγίου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (8/3) η περιφέρεια των Βρυξελλών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από μια διαδικτυακή ψηφοφορία, το τούνελ θα αποκτήσει το όνομα της Βελγίδας τραγουδίστριας Ανί Κορντί, που απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 92 ετών.

Η ερμηνεύτρια του «Tata Yoyo» και του «La bonne du curé» κέρδισε στον διαγωνισμό άλλες 14 γυναικείες προσωπικότητες όπως η αντιστασιακή Αντρέ Ντε Ζονγκ, η γεννημένη στις Βρυξέλλες μυθιστοριογράφος Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, η Βελγίδα δικαστής και φεμινίστρια Μαρί Ποπελίν και άλλες όπως η Μαρί Κιουρί, η Ρόζα Παρκς ή η Σιμόν Βέιλ.

«Η Ανί Κορντί ξεχώρισε σαφώς μεταξύ των 15 υποψηφίων με ποσοστό άνω του 22% των ψήφων», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση μετά την ψηφοφορία η Bruxelles Mobilité.

Μεταξύ των δρόμων της βελγικής πρωτεύουσας που φέρουν το όνομα ενός προσώπου, μόλις το 6,1% φέρει το όνομα μιας γυναίκας και το 93,1% εκείνο ενός άνδρα, υπενθυμίζει η δημόσια υπηρεσία των Βρυξελλών.

Η σήραγγα αυτή, που είναι γνωστή για τα μποτιλιαρίσματά της, ονομαζόταν μέχρι πρότινος «σήραγγα του Λεοπόλδου Β’», προς τιμή του πρώην βασιλιά, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του αποικιοκρατικού παρελθόντος του Βελγίου.



ΠΗΓΗ