Στα αζήτητα μένουν εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 στη Γαλλία. «Εν μέσω πανδημίας θα πετάξω εμβόλια στα σκουπίδια διότι κανείς δεν τα θέλει», λέει χαρακτηριστικά ένας γιατρός σε βίντεο που δημοσιεύει το BBC.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, από την Τετάρτη, όσοι είναι κάτω των 50 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν ένα αχρησιμοποίητο εμβόλιο. Αυτό όμως δεν αναμένεται να βοηθήσει και πολύ με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς στη Γαλλία έχει περιοριστεί η χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η σχετική έγκριση, ο υπουργός Υγείας της χώρας ανέφερε ότι το AstraZeneca μπορεί να προσφερθεί στους κάτω των 55 αν η εναλλακτική είναι να καταλήγει η δόση στα σκουπίδια.

Και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ισχύει, όπως λέει ο γάλλος γιατρός Patrick Vogt. «Κανείς δεν το θέλει. Έτσι έχω στα χέρια μου, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο χρήσιμα θεραπευτικά εργαλεία που έχουμε κατά του ιού. Το εμβόλιο τώρα έχει λήξει και είμαι αναγκασμένος να το πετάξω. Έτσι, εν μέσω πανδημίας θα πετάξω εμβόλια σε έναν κάδο σκουπιδιών γιατί κανείς δεν τα θέλει».

«Ορίστε, συγγνώμη», σημειώνει.

«Έχουμε ανθρώπους άνω των 55 ετών που δεν θέλουν AstraZeneca και θέλουν μόνο Pfizer», λέει ένας φαρμακοποιός, ο οποίος συμπληρώνει πως υπάρχουν άνθρωποι κάτω των 55 που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία.



ΠΗΓΗ