Ένα δικαστήριο στην Ινδία αποφάσισε χθες, Τρίτη ότι οι θάνατοι ασθενών COVID-19 λόγω έλλειψης οξυγόνου είναι «εγκληματική πράξη και τίποτα λιγότερο από γενοκτονία», σύμφωνα με δημοσίευση στον ιστότοπό του, αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ινδικού CNN, το Ανώτατο Δικαστήριο του Αλαχαμπαντ, το οποίο έχει δικαιοδοσία για το πολυπληθέστερο κράτος της Ινδίας, Ουτάρ Πραντές, δήλωσε αναφορικά με βίντεο που δείχνουν αποθήκευση φιάλων οξυγόνου και παρενόχληση φτωχών ανθρώπων που ζητούν απεγνωσμένα μία φιάλη ότι: «Ο θάνατος των ασθενών COVID-19 λόγω της μη παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία είναι εγκληματική πράξη και όχι κάτι λιγότερο από μια γενοκτονία από εκείνους που έχουν αναλάβει το έργο για τη διασφάλιση της συνεχούς προμήθειας και εφοδιαστικής αλυσίδας υγρού ιατρικού οξυγόνου».

«Αυτά τα είδη ειδήσεων δείχνουν μια αρκετά αντίθετη εικόνα από εκείνη που ισχυρίστηκε η κυβέρνηση της πολιτείας, ότι (δηλαδή) υπήρχε επαρκής παροχή οξυγόνου», δήλωσε το δικαστήριο, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 που φέρονται να πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου στις πόλεις Μιρούτ και Λουκνάου.

Tην ίδια στιγμή, διαρρέουν συγκλονιστικά βίντεο ασθενών με κορονοϊό να πεθαίνουν σε πτέρυγες νοσοκομείων από έλλειψη οξυγόνου.

Σε βίντεο που ανάρτησε η Daily Mail, φαίνονται ασθενείς στο Kriti, μια ιδιωτική κλινική στο Δελχί, να αφήνονται στην μοίρα τους να πεθάνουν αβοήθητοι μέσα σε δωμάτια και διαδρόμους.

Οι συγγενείς των ασθενών, που ισχυρίζονται ότι πλήρωναν έως και 1.100 ευρώ την ημέρα για περίθαλψη, υποστηρίζουν πως πολλοί ασθενείς κλειδώθηκαν από τους υπευθύνους της κλινικής μέσα σε δωμάτια και εγκαταλείφθηκαν εκεί μέχρι να ξεψυχήσουν.

Στα δικαστήρια καταφεύγουν τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο δικαστές στο Ανώτερο Δικαστήριο του Νέου Δελχί πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις εξετάζοντας αιτήματα από νοσοκομεία που επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα που ισχύει στη χώρα για την προστασία της ζωής, ενώ τοπικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι παρακολουθούν και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις του δικαστηρίου έχουν σώσει ζωές.

Την Κυριακή, με μόλις 30 λεπτά οξυγόνου να υπολείπονται για 42 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης και χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα νέες προμήθειες, οι νοσοκομειακές αρχές προσέγγισαν το δικαστήριο του Νέου Δελχί ως μια «τελευταία ελπίδα» για να λάβουν βοήθεια, λέει ο δικηγόρος Σιέλ Τρεχάν. Το δικαστήριο διέταξε την τοπική κυβέρνηση του Νέου Δελχί να φροντίσει άμεσα για την παροχή των προμηθειών και όπως είπε ο ίδιος: «Φιάλες οξυγόνου έφθασαν λίγο μετά την ακροαματική διαδικασία και μια δεξαμενή έφθασε λίγες ώρες αργότερα».

Η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου στοιχειώνει την πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με ασθενείς να πεθαίνουν από ασφυξία σε νοσοκομειακές κλίνες, σε ασθενοφόρα και σε εξωτερικούς χώρους στάθμευσης.



ΠΗΓΗ