Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν σήμερα ότι εργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων που προκαλούν οι προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές δόσεων που παράγονται στην ΕΕ.

«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (…) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», ανέφεραν Λονδίνο και Βρυξέλλες σε κοινό τους ανακοινωθέν.

«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της ΕΕ ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί για τον κίνδυνο των «αυθαίρετων αποκλεισμών»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα για τις συνέπειες, όσον αφορά στις επενδύσεις, που μπορεί να έχουν οι «αυθαίρετοι αποκλεισμοί» εμβολίων κατά της Covid, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τον έλεγχό της στις εξαγωγές.

Απέναντι σε τέτοια μέτρα, εταιρίες μπορούν να διερωτηθούν ως προς τη σκοπιμότητα “της πραγματοποίησης μελλοντικών επενδύσεων σε χώρες όπου επιβάλλονται αυθαίρετοι αποκλεισμοί”, δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης ενώπιον της επιτροπής συνδέσμου στην οποία απαρτίζουν οι πρόεδροι διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Νομίζω ότι οι αποκλεισμοί των εμβολίων ή συστατικών για εμβόλια συνιστούν ένα ευαίσθητο θέμα», επέμεινε ο Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια ήταν το αποτέλεσμα μιας “διεθνούς συνεργασίας”.

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από αποκλεισμούς μπορεί να είναι σημαντικές», πρόσθεσε ο Βρετανός ηγέτης, η χώρα του οποίου έχει ήδη χορηγήσει μια πρώτη δόση σε περισσότερα από 28 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή στους περισσότερους από τους μισούς ενήλικες, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αντιμέτωπη με σαφώς λιγότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες εμβολίων της AstraZeneca, η ΕΕ αποφάσισε σήμερα να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid που παράγονται στο έδαφός της, προκειμένου να εμποδίσει τη διαφυγή προς άλλες χώρες, συγκεκριμένα τη Βρετανία, αναγκαίων δόσεων για τους Ευρωπαίους που διανύουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει «να εξάγει μεγάλες ποσότητες«» εμβολίων προς χώρες που οι ίδιες παράγουν εμβόλια ή όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πολύ, καθώς η Ένωση αντιμετωπίζει «μια πολύ σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση«.



ΠΗΓΗ