Την αντίθεσή τους στην εισαγωγή των αποκαλούμενων διαβατηρίων εμβολιασμού, τα οποία η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να θεσπίσει προκειμένου να βοηθήσει στο άνοιγμα της οικονομίας καθώς ξεκινάει να αίρει τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας, εξέφρασαν περισσότεροι από 70 Βρετανοί βουλευτές.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την ιδέα να ζητεί από τους πολίτες να προσκομίζουν αποδεικτικό του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 για να έχουν πρόσβαση σε πολυσύχναστους χώρους, όπως οι παμπ και οι χώροι διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον να έχει ήδη δηλώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πιθανόν να απαιτείται για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ένας συνδυασμός παραγόντων ανοσίας-αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει από covid-19, αν έχει εμβολιαστεί ή αν έχει κάνει διαγνωστικό τεστ-θα δώσει στις επιχειρήσεις μια αίσθηση ασφάλειας.

«Επομένως, αυτά τα τρία πράγματα από κοινού θεωρώ ότι θα μας φανούν χρήσιμα στην πορεία» συμπλήρωσε ο Τζόνσον.

Ωστόσο, επικρατεί αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ ορισμένων βουλευτών των Τόρις και της αντιπολίτευσης, αλλά και σε οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Είμαστε αντίθετοι στην διχαστική και προκατειλημμένη χρήση πιστοποιητικού για την COVID που θα στερεί στους πολίτες την πρόσβαση σε γενικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις ή δουλειές» αναφέρει μια ανακοίνωση που υπογράφεται από μια ομάδα περισσότερων από 70 βουλευτών από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Με βάση τον σχεδιασθέντα κυβερνητικό «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την πανδημία, οι παμπ θα επιτρέπεται να σερβίρουν τους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους αργότερα μέσα στον μήνα και στα μέσα Μαΐου θα υπάρξει και περαιτέρω άρση μέτρων προτού να αρθούν όλα περί το τέλος Ιουνίου.

Ο Τζόνσον είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι κάποιες παμπ πιθανόν να ζητούσαν από τους πελάτες τους να προσκομίζουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν έχει πει ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα βοηθήσουν στο να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες στα θέατρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ο Τζόνσον έχει ζητήσει από τον υπουργό προεδρίας Μάικλ Γκόουβ να επανεξετάσει τον πιθανό ρόλο των πιστοποιητικών με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν σύνθετα και σοβαρά ζητήματα ηθικής προς διερεύνηση.

Ο Γκόουβ αναμένεται σύντομα να απαντήσει.

Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, το οποίο είναι το ταχύτερο στην Ευρώπη.



ΠΗΓΗ