Δύο ηλικιωμένοι άντρες αποκεφαλίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τα βίντεο με τις δολοφονίες κυκλοφόρησαν μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, οι δύο άντρες έχουν ταυτοποιηθεί, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι φρικαλεότητες του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δύο Αρμένιοι δεν ήταν μαχητές, σύμφωνα με κατοίκους των χωριών τους. Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν από άντρες που φορούσαν στολές των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Τα βίντεο με τις δολοφονίες είναι από τα χειρότερα που βλέπουν το φως από την κακοποίηση, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες περισσότερο από έναν μήνα μετά την εκεχειρία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η μαρτυρία των κατοίκων στη Guardian επιβεβαιώνει τα στοιχεία της ταυτοποίησης και δύο διακεκριμένοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αρμενία ετοιμάζουν την ποινική υπόθεση σε σχέση με τις δύο δολοφονίες.

Ο Guardian επιβεβαίωσε ακόμη την ταυτότητα ενός θύματος με έναν συγγενή του.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στις 22 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, άντρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν εμφανίζονται να κρατούν και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες βάζει το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή.

Δύο κάτοικοι του χωριού Madatashen στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τη Sumgait του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, τρεις κάτοικοι του χωριού Azokh αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.





ΠΗΓΗ