Υπαίθριους χώρους των καφέ και των εστιατορίων ανοίγουν από σήμερα οι αρχές στην Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, προσθέτοντας ότι η αναλογία των εμβολιασθέντων στη χώρα θα φτάσει το 40% στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Το όριο των «3,5 εκατομμυρίων» σ’ αυτή τη χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράστηκε, «συνεπώς από το Σάββατο οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα μπορούν να υποδέχονται και πάλι πελάτες», δήλωσε ο Ορμπάν κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική συνέντευξή του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύντομα θα μπορέσει να απολαύσει την πρώτη, από τον Νοέμβριο, μπύρα του στον υπαίθριο χώρο κάποιου μπαρ.

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα ακολουθήσουν τα ξενοδοχεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα δημόσια λουτρά, καθώς και οι αίθουσες των εστιατορίων, μόλις ο αριθμός των εμβολιασθέντων φθάσει τα 4 εκατομμύρια, κάτι που αναμένεται κατ’ αρχήν να συμβεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Οι πελάτες θα πρέπει ωστόσο να παρουσιάζουν ένα «πιστοποιητικό ανοσίας».

Η Ουγγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι το μόνο μέλος που χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το κινεζικό Sinopharm, παρόλο που τα εμβόλια αυτά δεν έχουν ακόμη πάρει το πράσινο φως από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Όμως είναι επίσης μία από τις χώρες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκεί περίπου 26.000 θάνατοι, δηλαδή ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η κυβέρνηση κατέθεσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο νόμο για να παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει σήμερα και της επιτρέπει να διοικεί τη χώρα με διατάγματα.

Μπροστά σε μια κατάσταση που παραμένει κρίσιμη, πολλές φωνές υψώνονται, στην αντιπολίτευση και μεταξύ των γιατρών, κατά της χαλάρωσης των περιορισμών, η οποία κρίνεται πρόωρη.

Όμως ο Βίκτορ Ορμπάν προβάλλει τη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων αυτή την εβδομάδα και θέλει να ανοίξει και πάλι το συντομότερο την οικονομία, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2022 προαναγγέλλονται αμφίρροπες.

Στη γειτονική Σλοβενία, τα μέτρα χαλαρώνουν επίσης: οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, κλειστοί εδώ και περισσότερο από έξι μήνες, ανοίγουν και πάλι σήμερα, όμως υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ξενοδοχεία με λιγότερα από 30 δωμάτια.



ΠΗΓΗ