Η αυτόχθων κυβερνήτης Σάντρα Λιλιάνα Πένια στην περιφέρεια Κάουκα της Κολομβίας δολοφονήθηκε, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι αντιμέτωπη με αναζωπύρωση της βίας, παρά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC.

Ένοπλοι την πυροβόλησαν και τη σκότωσαν κοντά στο σπίτι της, λίγη ώρα αφού είχε αναχωρήσει με μοτοσικλέτα για να πάει στο χωριό Καλντόνο, όπως ανέφερε το Περιφερειακό Συμβούλιο των Αυτοχθόνων στην Κάουκα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, άλλο ένα πρόσωπο τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση, σύμφωνα με τον γερουσιαστή και ηγέτη τοπικής κοινότητας Φελισιάνο Βαλένσια. Είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό W πως το θύμα δεχόταν απειλές επειδή «εναντιωνόταν στις παράνομες καλλιέργειες, που είναι οι περισσότερες στην περιοχή».

Οι αυτόχθονες και ηγετικά στελέχη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται συχνά στόχοι ένοπλων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και συγκρούονται για τον έλεγχο ζωνών που έχουν στρατηγική σημασία για αυτή.

«Θρηνούμε τη δολοφονία της Σάντρας Πένια, αυτόχθονης κυβερνήτη της προστατευόμενης περιοχής Λα Λαγκούνα, η οποία μαχόταν σκληρά για τις κοινότητες των ιθαγενών σε αυτή την περιοχή όπου οι βασικές δραστηριότητες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η κηπουρική», ανέφερε μέσω Twitter η Συνήγορος του Λαού.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση και ζήτησε να ληφθούν «αποτελεσματικά μέτρα» για την προστασία της ζωής γυναικών που έχουν αναλάβι αξιώματα ή ηγετικό ρόλο στην αγώνα για την υπεράσπιση κοινοτήτων ή γαιών.

Κατά το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Indepaz, 52 ηγέτες κοινοτήτων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δολοφονηθεί το 2021, ενώ ο αριθμός των θυμάτων τέτοιων ενεργειών έχει φθάσει τα 1.166 αφότου υπογράφτηκε η συμφωνία ειρήνης κυβέρνησης-FARC πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια.

(φωτογραφία αρχείου)



ΠΗΓΗ