Εικόνες που προκαλούν στεναχώρια και οργή. Ζώα νεκρά, τραυματισμένα που υποφέρουν και ζητούν βοήθεια. Πλήρωσαν κι αυτά το τίμημα του πολέμου. Ήρθαν αντιμέτωπα με βόμβες, πάλεψαν για να επιζήσουν από τς φονικές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη περιοχή της Γάζας.

Η απώλεια ή ο τραυματισμός πολυαγαπημένων κατοικίδιων έχει προστεθεί στην θλίψη και στα ψυχικά τραύματα των κατοίκων της Γάζας μετά τις φονικές συγκρούσεις του περασμένου μήνα.

Η Νεριμάν, μια 9χρονη Παλαιστίνια, κρατάει σφικτά μια γυάλα με τον Χουρ, το χρυσόψαρό της, πανευτυχής που αυτός επέζησε σε αντίθεση με το άλλο χρυσόψαρό της, την Χουρίγια, που πέθανε σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας.

Στον τελευταίο πόλεμο, οι επιδρομές των Ισραηλινών σκότωσαν 254 Παλαιστινίους, περιλαμβανομένων 66 παιδιών, καθώς και κάποιους ενόπλους, σύμφωνα με τις αρχές. Από τα πυρά παλαιστίνιων ενόπλων σκοτώθηκαν 12 Ισραηλινοί, εκ των οποίων ένα παιδί, ένας έφηβος και ένας στρατιώτης.

Γάζα: Τα κατοικίδια υπέφεραν και αυτά μαζί με τα παιδιά ιδιοκτήτες τους

«Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ που πέθανε η Χουρίγια και έκλαιγα όταν την έθαψα στο χωράφι», λέει η Νεριμάν για το ένα της χρυσόψαρο, το όνομα του οποίου στα αραβικά σημαίνει «γοργόνα».

«Αλλά χάρηκα τόσο πολύ που επέζησε ο Χουρ», προσθέτει για το άλλο της χρυσόψαρο.

Σε μια κλινική ζώων στην Πόλη της Γάζας, η Αμανί Αμπού Σαμπάν κρατάει μια μακρύτριχη γάτα κοντά στο στήθος της καθώς περιμένουν να δουν τον κτηνίατρο.

«Η γάτα μου είναι πολύ φοβισμένη μετά τον πόλεμο. Αρνείται να φάει και της πέφτει το τρίχωμα. Ακόμη και ο ήχος του κινητού που χτυπάει την κατατρομάζει» αναφέρει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κτηνίατρος Μουτασμέμ Καντούρα εξετάζει δύο γάτες, την μια μετά την άλλη. Η μια χρειάζεται χειρουργείο για ένα σπασμένο πόδι, η άλλη ήταν αφυδατωμένη και υποσιτισμένη.

Δεκάδες ιδιοκτήτες κατοικιδίων συρρέουν στην κλινική του από τις 21 Μαϊου που συνήφθη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας παρότι οι προμήθειες που απαιτούνται για την θεραπεία τους είναι λιγοστές.

«Η κατάσταση με τα κτηνιατρικά φάρμακα είναι καταστροφική στη Γάζα», λέει ο Καντούρα.

«Για την θεραπεία των ζώων χρησιμοποιούμε ακτινολογικά μηχανήματα που προορίζονται για ανθρώπους και βίδες από πλατίνα που προορίζονται για να διορθώνουν τα οστά των παιδιών», εξηγεί.

Κατοικίδια που έμειναν πίσω στη Γάζα

Η Νεριμάν και η οικογένειά της υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στις 13 Μαΐου έπειτα από την προειδοποίηση ισραηλινού αξιωματικού προς τους περίοικους για σχεδιαζόμενο αεροπορικό πλήγμα σε γειτονική τράπεζα.

Μέσα στον πανικό, άφησε πίσω τα ψάρια της καθώς και δύο παπαγαλάκια, τον Αλούς και τον Μαλούς, που της είχε χαρίσει ο πατέρας της για τα έκτα γενέθλιά της.

Λίγο αργότερα όμως άρχισε να ανησυχεί. «Πήγα στο σπίτι με τον πατέρα μου για να τα πάρω», λέει.

Όταν επέστρεψαν, βρήκε μια ειδική στολή που είχε αφήσει πάνω στο κρεβάτι της για τον εορτασμό της Εΐντ καλυμένη από συντρίμμια, το κρεβάτι σπασμένο, όπως και τα τζάμια από τα παράθυρα.

«Κάτω από τα συντρίμμια άκουσα τον Αλούς και τον Μαλούς να τιτιβίζουν και βρήκα την γυάλα των ψαριών σπασμένη», συνεχίζει η μικρή Παλαιστίνια.

Ο Χουρίγια είχε πεθάνει, αλλά (με τον πατέρα της) έσωσαν τον Χουρ, μια σκηνή που καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έντρομοι σκύλοι

Νοτίως της Γάζας ο 30χρονος Αντέλ αλ-Γουαντία λέει ότι προσπάθησε να ταΐσει κάποιους από τους σκύλους στο μεγαλύτερο καταφύγιο σκύλων της πόλης στη διάρκεια των βομβαρδισμών.

«Αλυχτούσαν από τον φόβο και την πείνα και λυπήθηκα και έτσι διακινδύνευσα να πλησιάσω όσο περισσότερο μπορούσα για να τα ταΐσω»

Ο ιδρυτής του καταφυγίου, Σαΐντ ελ-Άερ, λέει ότι επέστρεψε μετά την εκεχειρία και βρήκε πολλούς από τους φιλοξενούμενους σκύλους έντρομους και πεινασμένους.

Δεκάδες σκύλοι είχαν πανικοβληθεί και είχαν δραπετεύσει στη διάρκεια του 11ήμερου πολέμου, ενώ πολλοί άλλοι είχαν τραυματιστεί, εξηγεί ο ίδιος.

«Τουλάχιστον τρεις σκύλοι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, μεταξύ των οποίων και ένας που πρέπει να του ακρωτηριάσουν το πόδι». Άλλα ζώα ήταν λιγότερο τυχερά. Ο Άερ δείχνει μια περιοχή πέρα από τον φράχτη του καταφυγίου. «Εκεί πέρα θάψαμε τον γάιδαρο και το άλογο όταν τους βρήκαμε νεκρούς από θραύσματα όλμων» καταλήγει.



ΠΗΓΗ