Άλλοι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και «ομάδες κολομβιανών ατάκτων» που εκτυλίσσονται από την 21η Μαρτίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον στρατό.

Οι νέοι θάνατοι αύξησαν σε έξι τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή αυτή, στην πολιτεία Απούρε, ενώ, με βάση τον επίσημο απολογισμό των αρχών που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, εννιά μέλη των ένοπλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το επιτελείο έχασαν επίσης τη ζωή τους. Τριάντα δύο μέλη των οργανώσεων των «ατάκτων» έχουν εξάλλου αιχμαλωτιστεί, σύμφωνα με το Καράκας.

Πάνω από 3.000 κάτοικοι της περιοχής όπου μαίνονται οι μάχες έχουν προσφύγει στην Κολομβία, σύμφωνα με την Μπογοτά.

Ένας δεκανέας κι ένας υπολοχαγός σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε «έκρηξη χειροβομβίδας», σύμφωνα με εσωτερική αναφορά του στρατού της Βενεζουέλας το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας, οι ομάδες «ατάκτων» για τις οποίες κάνει λόγο το Καράκας είναι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 κι έχουν ξαναπάρει τα όπλα.

Παρότι τα περισσότερα από τα 13.000 μέλη των FARC αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα, διάφορες ομάδες «αποστατών» αρνούνται να δεχθούν τη συμφωνία που οδήγησε στη διάλυση της μέχρι τότε μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου.

Οι ομάδες αυτές, χωρίς ενιαία διοίκηση, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων κι έχουν ενισχυθεί στις απομονωμένες περιοχές της Κολομβίας όπου δρουν, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναγνώρισε την περασμένη Κυριακή πως υπάρχει πράγματι πιθανότητα οι ομάδες των «ατάκτων» με τις οποίες συγκρούονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να είναι αποστάτες των FARC. Συνήθως, οι αρχές στο Καράκας αποφεύγουν να αναφέρονται σε αυτούς τους αποστάτες.

Η Κολομβία και η Βενεζουέλα, τα πορώδη σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου ο κολομβιανός δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο ηγέτη τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019. Οι σχέσεις των δύο γειτόνων με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες.



ΠΗΓΗ