Ένα λευκορωσικό επιβατικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Μινσκ με προορισμό τη Βαρκελώνη επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστοτόπου παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24, αφού η Πολωνία ενημέρωσε ότι μπορεί να μην του επιτρεπόταν να μπει στον εναέριο χώρο της Γαλλίας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τους να προτείνουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και να βρουν έναν τρόπο για να απαγορευτεί στις λευκορωσικές αεροπορικές εταιρίες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Η πτήση 2869 της κρατικής εταιρείας Belavia της Λευκορωσίας ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στη Βαρκελώνη σήμερα το απόγευμα.

«Ο πιλότος έλαβε πληροφορίες από εμάς ότι ο γαλλικός εναέριος χώρος είναι κλειστός (…) και ίσως να είχε πρόβλημα να μπει», είπε ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Πολωνίας, ο Πάβελ Λουκασίεβιτς.

Η Belavia δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί είπε ότι το Παρίσι ήρε την άδεια της Belavia να πετά πάνω από τον εναέριο χώρο της. Η λευκορωσική εταιρεία ανέφερε επίσης ότι της έχει απαγορευτεί να πετά στη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Τσεχία και την Ουκρανία. Η Πολωνία επί του παρόντος επιτρέπει τις πτήσεις της Belavia. Μια πτήση από το Μινσκ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρσοβίας το μεσημέρι.



ΠΗΓΗ