Σειρήνες προειδοποίησης για εκτόξευση πυραύλων ήχησαν τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ, ενώ ακούστηκαν πολλές εκρήξεις μετά τη λήξη του τελεσίγραφου από την Χαμάς προς το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις από δύο σημεία στην πόλη.

Σύμφωνα με το Reuters, ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις, ενώ σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ένας Ισραηλινός πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε πως άκουσε τρεις εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το νότιο Ισραήλ και ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ.

Η Χαμάς, όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκτοξευθεί 7 ρουκέτες.

Αναφορικά με το τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς είπε νωρίτερα ότι η ηγεσία της κοινής διοίκησης των ένοπλων κινημάτων του παλαιστινιακού θύλακα έδωσε διορία στο Ισραήλ μέχρι τις 18:00 σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποσύρει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και τη συνοικία Σεΐχ Τζάρα.

Ματαιώθηκε, λόγω των ταραχών, η πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

Η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε λόγω των ταραχών που σημειώθηκαν νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.

«Η πορεία για τον «χορό των σημαιών» ματαιώθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δεν θα χορέψουμε σε μια διαιρεμένη Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση Am Kalavi που κάθε χρόνο οργανώνει αυτήν την πορεία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, το 1967.

Η πορεία, στην οποία συμμετέχουν συνήθως χιλιάδες νέοι, επρόκειτο να περάσει από την Πύλη της Δαμασκού, την είσοδο στην Παλιά Πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταραχές, η αστυνομία αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή ώστε οι συμμετέχοντες να μπουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη της Γιάφα, όμως οι διοργανωτές προτίμησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση η οποία θεωρείται «προκλητική ενέργεια» από τους Παλαιστίνιους.

Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ

Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν σήμερα το απόγευμα το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν το πρωί στην Πλατεία Τεμενών και έπειτα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες από την Γάζα, και συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές. Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Σοκαριστικές εικόνες βίας με ισραηλινό οδηγό να πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους

Νέες συγκρούσεις με πέτρες, δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ σημειώθηκαν σήμερα.

Πιστοί Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε ένα βίντεο μάλιστα, καταγράφονται οι δραματικές στιγμές που ένα αυτοκίνητο Ισραηλινού πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους, οι οποίοι του είχαν επιτεθεί προηγουμένως με πέτρες. Το αυτοκίνητο σταματά και ένας αστυνομικός με το όπλο του καταφτάνει.

Μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που εδώ και πάνω από 50 χρόνια βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

Ενώ οι διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία πολλαπλασιάζονται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» των δυνάμεων της τάξης για να εγγυηθούν τη «σταθερότητα» στην Ιερουσαλήμ. «Τις υποστηρίζουμε σ’ αυτό τον δίκαιο αγώνα», τόνισε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε από την πλευρά της μια «βάρβαρη επίθεση» των ισραηλινών δυνάμεων και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε ότι η παλαιστινιακή «αντίσταση» «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Νωρίς το απόγευμα, οι συγκρούσεις σταμάτησαν στην πλατεία, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και η πρόσβαση σ’ αυτόν περιορίσθηκε στη διάρκεια της ημέρας μόνο στους πιστούς ηλικίας 40 ετών και άνω. Όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων που είχαν πάρει θέσεις μέσα στην πλατεία των Τζαμιών, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και με δακρυγόνα.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, περισσότεροι από 305 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων περισσότεροι από 200 απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο δρ. Αντνάν Φαρχούντ, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Μακάσεντ, έκανε λόγο για πολυάριθμα τραύματα στο πρόσωπο και στα μάτια από σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ

«Κάτι σοβαρό»

«Φοβόμαστε πως θα συμβεί κάτι σοβαρό σήμερα» είπε ο δρ. Φαρχούντ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ επτά ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο και όπως μεταδίδουν Γαλλικό και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ισραηλινή αστυνομία που φρουρεί τις προσβάσεις στην πλατεία, η οποία ονομάζεται Όρος του Ναού από τους εβραίους, έκανε λόγο για τουλάχιστον εννέα τραυματίες στις τάξεις της. Προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να αφήσει «τους εξτρεμιστές να απειλούν την ασφάλεια του κοινού».





ΠΗΓΗ