Στην Αίγυπτο, μια χώρα που είχε κεντρικό διπλωματικό ρόλο προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα, έφτασε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν συναντάται με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι προτού πάρει το αεροπλάνο για την Ιορδανία.

Προτού αναχωρήσει για την Αίγυπτο, συνάντησε σήμερα το πρωί τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν, τον οποίο συνεχάρη στο Twitter για την «προώθηση της συνύπαρξης, της ανεκτικότητας και τις ειρήνης».

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως οι ΗΠΑ παραδίδουν αυτή την ώρα βοήθεια τουλάχιστον 360 εκατ. δολαρίων (293 εκατ. ευρώ) στους Παλαιστινίους, εκ των οποίων 38 εκατ. ανθρωπιστική βοήθεια (31 εκατ. ευρώ), όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Είπε ακόμη ότι εργάζεται με το Κογκρέσο στις ΗΠΑ για την παροχή οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας 75 εκατ. δολαρίων (περίπου 61 εκατ. ευρώ). Προβλέπεται επίσης επείγουσα βοήθεια 5,5 εκατ. δολαρίων (4,5 εκατ. ευρώ) για τη Λωρίδα της Γάζας, που επλήγη σκληρά από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο φτωχός πυκνοκατοικημένος θύλακας τελεί υπό αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ για σχεδόν 15 χρόνια και διοικείται από τη Χαμάς.

Η βοήθεια δεν πρέπει να πάει στη Χαμάς, που προξενεί μόνο δυστυχία και απελπισία στη Γάζα, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπλίνκεν.

Χθες, Τρίτη, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να ανοικοδομήσει τη σχέση των ΗΠΑ με τους Παλαιστίνιους, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε «μια λύση δύο κρατών», του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, που είχε τεθεί στο περιθώριο από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ίδιο και το Λονδίνο, όπου ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί αληθινή πρόοδος προς ένα πιο θετικό μέλλον για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, και να σπάσει ο κύκλος της βίας που κόστισε τόσες ζωές».

Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην περιοχή εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βρετανίας σε «μια λύση δύο κρατών ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης».

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, τα πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε το 1979 συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ βάζοντας τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς.

Με παρουσία στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές δραστηριοποιούνται προκειμένου να εδραιώσουν μια κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει κανέναν όρο για τη διακοπή των εχθροπραξιών και κανένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Με τη μεσολάβησή της η Αίγυπτος επιδιώκει να επανασυνδεθεί με τον ιστορικό ρόλο της στη περιοχή. Η κατάπαυση του πυρός που εξασφαλίστηκε την Παρασκευή, 21 Μαΐου είναι μια καλοδεχούμενη διπλωματική νίκη για την κυβέρνηση Σίσι που είναι πιο συνηθισμένη στις επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Το 2014, από το Κάιρο προήλθε η κατάπαυση του πυρός έπειτα από τον πολυαίμακτο πόλεμο διάρκειας πολλών εβδομάδων ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη Χαμάς.

Το Κάιρο έστειλε επίσης την περασμένη εβδομάδα ιατρική και διατροφική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα. Το ασυνήθιστο άνοιγμα αυτού του χερσαίου συνόρου στη διάρκεια της σύγκρουσης επέτρεψε επίσης τη διέλευση Παλαιστινίων τραυματιών προς αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Εξάλλου, η Αίγυπτος υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα, πριν από το τέλος των εχθροπραξιών, να δώσει 500 εκατ. δολάρια ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, με αιγυπτιακές εταιρίες να διευθύνουν τα έργα.



ΠΗΓΗ