Μετά από μια δεκαπενταετία εργασιών το La Samaritaine στο Παρίσι, με τη διαφανή και κυματοειδή πρόσοψη που σχεδίασε το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό πριν το καλοκαίρι.

Το κτήριο του 19ου αιώνα ανακαινίστηκε πλήρως από τον Édouard François και το project έχει πλέον ολοκληρωθεί. Εκεί στεγάζονται το ανακαινισμένο πολυκατάστημα μαζί με ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 72 δωματίων, 96 κατοικίες για άτομα με χαμηλά εισοδήματα, γραφεία και ένας βρεφικός σταθμός.

Η καινούργια πρόσοψη προσφέρει μια νέα ερμηνεία του στυλ αρ νουβό που όριζε το αρχικό κτήριο. Αν και το 2019 είχαν δοθεί στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες της πορείας των εργασιών, τώρα ο φακός του Simón García καταγράφει το ολοκληρωμένο La Samaritaine.

Μετά την αναβολή της αρχικής ημερομηνίας των εγκαινίων, τον Απρίλιο του 2020, πιστεύεται ότι θα υποδεχθεί Παριζιάνους και επισκέπτες από το εξωτερικό στις 28 Μαΐου.

Στο La Samaritaine θα στεγαστούν περισσότερα από 600 brands του ομίλου LVMH, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει όλο το κτηριακό συγκρότημα. Σχεδόν το ήμισυ του συγκροτήματος καταλαμβάνει το πολυκατάστημα ειδών πολυτελείας, μαζί με τις κατοικίες, τα γραφεία και τον βρεφικό σταθμό. Το άλλο μισό είναι το πολυτελές ξενοδοχείο «Le Cheval Blanc» -το μεταμορφωμένο κτήριο του Henri Sauvage-, ένα αρ ντεκό παλάτι με μήκους 30 μέτρων πισίνα και βεράντα με πράσινο γύρω από την ιστορική γυάλινη οροφή του αίθριου που προσφέρει θέα στις στέγες του Παρισιού, τον Σηκουάνα, το Centre Pompidou και τον Πύργο του Άιφελ.



ΠΗΓΗ