Η Δύση έρχεται αντιμέτωπη με την «ώρα της κρίσης» (αγγλιστί «moment of reckoning») όσον αφορά στην τεχνολογία και την διεθνή κυβερνοασφάλεια, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ είπε στο BBC ότι «ελλοχεύει κίνδυνος κάποιες συγκεκριμένες τεχνολογίες- κλειδιά στις οποίες βασιζόμαστε, να μην διαμορφώνονται πλέον από τη Δύση», υπονοώντας την ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση που αποτελεί η Κίνα στο ζήτημα αυτό.

Οι λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» που συλλέγουν μεγάλους όγκους δεδομένων, είναι μόνο ένα παράδειγμα, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στο ότι μπορεί πλέον η τεχνολογία να εφαρμόζεται με τέτοιον τρόπο που δεν θα μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά της».

Το θέμα της Κίνας προβληματίζει τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης, ειδικά όσον αφορά στην τεχνολογία, καθώς, όπως υποστηρίζει, «ενδέχεται να χάσουμε τον έλεγχο των σταθερών εκείνων που διαμορφώνουν το τεχνολογικό μας περιβάλλον και των πραγμάτων εκείνων που διασφαλίζουν ότι οι δυτικές δημοκρατικές μας αντιλήψεις ενσωματώνονται στην τεχνολογία μας».

Ο Φλέμινγκ είπε ότι υπάρχουν «κάποια σημαντικά μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την αντιπαράθεση με τη Huawei και τον ρόλο της ως προς το 5G, η οποία απορρίθφηκε ουσιασικά από τα δυτικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών κατόπιν των σχετικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

«Η όλη συζήτηση για το 5G είχε χαθεί στην πραγματικότητα πριν από μία δεκαετία, όταν οι χώρες της Δύσης αποφάσισαν πως δεν θα επένδυαν σε τέτοιες υποδομές» σημείωσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «οι “έξυπνες πόλεις” παρέχουν μεγάλες δυνατότητες, μα και κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία. Αν δεν ελέγξουμε την τεχνολογία αυτή, τότε μοιραία θα καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας όπου τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται και για την παρακολούθησή μας».



ΠΗΓΗ