Ξεπέρασαν τους 200.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ινδία, ενώ τα κρούσματα είναι πλέον συνολικά πάνω από 18 εκατομμύρια. Εξ αυτών σχεδόν έξι εκατομμύρια καταγράφηκαν τον Απρίλιο, μέχρι στιγμής, πριν καν τελειώσει ο μήνας.

Η χώρα κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 3.293 θανάτους ασθενών με την COVID-19, νέο τραγικό ρεκόρ με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών – έχει πλέον φτάσει τους 201.187 –, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η υγειονομική κρίση γίνεται ολοένα σοβαρότερη στην Ινδία, τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε κορεσμό και αναμένουν βοήθεια από το εξωτερικό, ασθενείς παίρνουν εξιτήριο γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο να τους χορηγήσουν και νεκροί αποτεφρώνονται μαζικά σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.

Αρκετοί ειδικοί φοβούνται ότι τα επίσημα στοιχεία είναι υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα στο κράτος του 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, που αποδίδεται κυρίως σε μια πιο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορονοϊού και στις πολιτικές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή συχνά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχει προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία, όπου πλέον οι ελλείψεις – σε κλίνες, σε φάρμακα, σε οξυγόνο – είναι τεράστιες.

Η ολοένα σοβαρότερη κρίση πλήττει ιδίως την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων δομών υγείας.

Μέχρι εδώ η Ινδία έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Από το Σάββατο, θεωρητικά το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, με άλλα λόγια 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.



ΠΗΓΗ