«Πριν από τα Χριστούγεννα» τοποθετεί η Γερμανία την έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ενώ μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έχει αναφερθεί σε μία απόφαση «το αργότερον μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου».

Νωρίτερα η εφημερίδα Bild ανέφερε- και γερμανική πηγή επιβεβαίωσε- πως η έγκριση θα δοθεί στις 23 Δεκεμβρίου. 

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γερμανικής κυβέρνησης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε τελικά να επισπεύσει την απόφασή του για τις 23 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκπρόσωπος του EMA απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με βάση την ημερομηνία της 29ης Δεκεμβρίου το αργότερο. Προς το παρόν, τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Η Γερμανία, αντιμέτωπη με δριμύ δεύτερο κύμα της επιδημίας, ασκεί παρασκηνιακά πιέσεις στον EMA και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου που έχει αναπτυχθεί από την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σύμφωνα με την Bild.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς, έχουν ξεκινήσει ήδη τους εμβολιασμούς τις τελευταίες ημέρες, μετά το πράσινο φως των ρυθμιστικών τους αρχών.

Απέναντι στην εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού, η Γερμανία επιβάλλει από αύριο μέτρα lockdown με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων και επαναλαμβάνοντας τις αυστηρές συστάσεις για εξ αποστάσεως εργασία. Εστιατόρια, καφέ, μπαρ, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι είναι κλειστοί από τις αρχές του Νοεμβρίου.

«Διαπιστώνουμε ότι ένα τρίτο κύμα αρχίζει στην πραγματικότητα να σχηματίζεται πριν εξασθενήσει το δεύτερο», προειδοποίησε ο Γενς Σπαν.

Η Γερμανία κατέγραψε 14.432 κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, αλλά το Ινστιτούτο Robert Koch προειδοποίησε ότι οι αριθμοί του επόμενου 24ωρου θα είναι αυξημένοι, καθώς τα στοιχεία από την Σαξωνία, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Γερμανίας, δεν ελήφθησαν υπ΄όψιν στον σημερινό απολογισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων προσέγγισε τις 30.000, επίπεδο που ποτέ δεν είχε φτάσει η Γερμανία.





ΠΗΓΗ