Στην άρση του τριήμερου lockdown που είχε τεθεί σε ισχύ για την αναχαίτιση του κορονοϊού στο Περθ και τη γειτονική περιοχή Πιλ αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση της πολιτείας της δυτικής Αυστραλίας.

Η άρση του lockdown έχει προγραμματιστεί να γίνει από σήμερα, Δευτέρα, τα μεσάνυχτα, καθώς δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες δύο μέρες.

Το Περθ και η περιοχή Πιλ είχαν τεθεί σε σκληρό lockdown από το Σάββατο μετά τον εντοπισμό ενός ταξιδιώτη από το εξωτερικό που είχε μολυνθεί και προσβλήθηκε μάλλον από τον νέο κορονοϊό κατά τη διάρκεια της καραντίνας για δύο εβδομάδες στην οποία είχε τεθεί σε ξενοδοχείο του Περθ και ο οποίος καθώς δεν γνώριζε ότι έχει προσβληθεί είχε επισκεφθεί διάφορα μέρη.

«Το σύντομο τριήμερο lockdown έκανε τη δουλειά που ήταν σχεδιασμένο να κάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ Μακγκάουαν σε δημοσιογράφους στο Περθ. «Χρειαζόμασταν να σπάσει ο κύκλος ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα και να διατηρήσουμε την κοινότητα υγιή» τόνισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Περθ και οι περίπου 150.000 κάτοικοι της κοντινής περιοχής Πιλ έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους ως τις 12:01 π.μ. της Τρίτης, με εξαίρεση αυτούς που εργάζονται σε βασικούς τομείς, στον τομέα της υγείας, όπως και τις εξόδους για την αγορά βασικών ειδών και για άσκηση.

Όταν αρθεί το lockdown ο κόσμος θα μπορεί να βγει από τα σπίτια του, αλλά φορώντας υποχρεωτικά μάσκα όλη την ώρα. Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια θα περιορίζονται στους 20 επισκέπτες, ενώ τα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αυτοί οι προσωρινοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως την Παρασκευή το βράδυ, διευκρίνισε ο Μακγκάουαν, οπότε και θα επανεξεταστούν.

Τα σύντομα lockdowns, τα γρήγορα συστήματα ιχνηλάτησης και τα κλεισίματα των συνόρων έχουν βοηθήσει την Αυστραλία να διατηρήσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς των προσβληθέντων και των θανόντων από την πανδημία, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε μόλις πάνω από 29.600, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 σε 910.



ΠΗΓΗ