Η Γερμανία συνέχισε να αντιστέκεται στην παγκόσμια τάση της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφοντας άνοδο 10% τον Μάρτιο, την υψηλότερη από το 1998, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Η Γερμανία είχε ήδη καταγράψει άνοδο 6% σε γεννήσεις τον Φεβρουάριο. Ο αριθμός των γεννήσεων τον Μάρτιο ανήλθε σε 65.903, περίπου 5.900 περισσότερες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και είναι η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε ο αριθμός 65.000 μετά το 1998, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η αύξηση συντελείται εννέα μήνες αφότου άρχισε να υποχωρεί το πρώτο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία και χαλάρωσαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά γεννήσεων έχουν σταθεροποιηθεί σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή το Βέλγιο που επλήγησαν περισσότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ αυξήθηκαν τον Μάρτιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στις ανατολικές. Πολλές χώρες γνώρισαν μείωση των ποσοστών γεννήσεων στη διάρκεια της πανδημίας: στην Κίνα οι γεννήσεις μειώθηκαν πέρυσι κατά 18% –το χαμηλότερο ποσοστό από το 1961, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε κατά 4% στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 1979.

Στη Γερμανία οι γεννήσεις το 2020 μειώθηκαν κατά 0,6% μόνο και τον Ιανουάριο το ποσοστό παρέμεινε σταθερό, που σημαίνει ότι το πρώτο λόκνταουν είχε ελάχιστες επιπτώσεις στις αποφάσεις για απόκτηση παιδιών. Ειδικοί σε δημογραφικά θέματα έχουν αποδώσει την εξαίρεση της Γερμανίας στις φιλικές προς τις οικογένειες κυβερνητικές πολιτικές και στα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης καθώς και στην διαβεβαίωση των πολιτών από την κυβέρνηση ότι θα πληρώνονταν από το κράτος αν δεν μπορούσαν να εργαστούν στη διάρκεια του λόκνταουν.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε κάποτε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην περιοχή καθώς οι συντηρητικοί κοινωνικοί κανόνες και πολιτικές καθιστούσαν δύσκολο για τις γυναίκες να συνδυάσουν την οικογένεια με την δουλειά επιβαρύνοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα καθώς συνταξιοδοτούνταν οι baby boomers. Αυτό ξεκίνησε να αλλάζει καθώς η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενίσχυε τα οικογενειακά επιδόματα και τις κρατικές επενδύσεις στους παιδικούς σταθμούς από το 2005. Η απόφασή της το 2015 να δεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο κυρίως νέους πρόσφυγες από τη Συρία και από αλλού ενίσχυσαν περαιτέρω την τάση αυτή.



ΠΗΓΗ