Χάος και πολύωρες συγκρούσεις στα Τίρανα αλλά και σε άλλες αλβανικές πόλεις μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 25χρονου νεαρού από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Euronews εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα και επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, όμως την τελευταία στιγμή απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χημικά.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες ενώ έβαλαν φωτιά και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η οργή των Αλβανών έχει φουντώσει τις τελευταίες ώρες μετά το θανάσιμο περιστατικό αστυνομικής βίας το οποίο μάλιστα σχετίζεται εμμέσως και με την καραντίνα του κορονοϊού.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 8/12 όταν ένας 25χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στην περιοχή Laprakë των Τιράνων. Όπως αναφέρει η αστυνομία ο νεαρός άνδρας έκανε «ύποπτες κινήσεις» και τράπηκε σε φυγή όταν του είπαν να σταματήσει ενώ σύμφωνα με τις αρχές οπλοφορούσε.

Ο νεαρός σύμφωνα με αναφορές από αλβανικά Μέσα προσπάθησε να ξεφύγει από αστυνομικό έλεγχο καθώς βρισκόταν εκτός σπιτιού σε ώρες που δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία. Μάλιστα όλο το περιστατικό συνέβη μόλις 100 μέτρα από το σπίτι του, ενώ όπως σημειώνουν το θύμα φέρεται να ήταν άοπλο.

Μάλιστα όπως υποστηρίζει η αστυνομία το θύμα φέρεται να «έτρεξε, κρατώντας ένα σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο προς τον αστυνομικό», ενώ «μετά την επιθεώρηση της σκηνής και της γύρω περιοχής, βρέθηκε στο σημείο ένα πυροβόλο όπλο που υποπτεύεται ότι ανήκε στον 25χρονο».

Αρκετές ώρες αργότερα όμως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ShCBA) στην Αλβανία σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως το όπλο που συμπεριλήφθηκε στα αποδεικτικά στοιχεία «βρέθηκε σε ένα από τα σοκάκια που περνούσε ο νεαρός όταν τον κυνηγούσε η αστυνομία».

Ο 25χρονος άνδρας δολοφονήθηκε καθώς ο αστυνομικός δεν μπόρεσε να τον προφτάσει και πυροβόλησε προς το μέρος του. Μετά τον θάνατο του νεαρού ο αξιωματικός συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία πέρα από τα

Ο υπουργός Εσωτερικών στην Αλβανία έχει εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις ώστε να παραιτηθεί.

ΠΗΓΗ