Τρίβει τα χέρια της η Κίνα με τις εικόνες-σοκ που είδαμε στην Αμερική και όλοι στο Πεκίνο φαίνεται πως ετοιμάζονται για μια πολύ καλή χρονιά.

Όσο ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να δίνει τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, η Κίνα τα πηγαίνει πολύ καλά εδώ και μήνες. Κρατά τα κρούσματα σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα και έχει αναβιώσει ήδη την οικονομική της δραστηριότητα.

Και πλέον είναι ανενόχλητη να επιδιώξει και τους άλλους στόχους στη γεωπολιτική της ατζέντα. Όπως διαβλέπουν πλήθος αμερικανών αναλυτών, το συνεχιζόμενο εδώ και 2 μήνες πολιτικό χάος που έχει επιφέρει ο Τραμπ διευκολύνει καθοριστικά την Κίνα.

Ο αποπροσανατολισμός, η αναταραχή και η σύγχυση που προκαλούν οι χειρισμοί του Τραμπ στο εσωτερικό των ΗΠΑ έχουν μονοπωλήσει τον δημόσιο λόγο. Λίγοι Αμερικανοί κοιτούν πια τι γίνεται εκτός των συνόρων τους.

Το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την ολιγωρία των ΗΠΑ. Αφού έκανε προσφάτως μια τεράστια επενδυτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια συμφωνία που υπονομεύει ανοιχτά την ικανότητα της Ουάσιγκτον να μάχεται εμπορικά με το Πεκίνο, η Κίνα συνεχίζει ανενόχλητη τις υπερφιλόδοξες κινήσεις της στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο Τραμπ ακολούθησε σκληρή διπλωματική και εμπορική πολιτική απέναντι στην Κίνα, εδώ και 2 μήνες έχει αποσυρθεί ωστόσο από τις διεκδικήσεις, καθώς μάχεται στην εσωτερική σκηνή.

Την ίδια ώρα, η προσπάθειά του να φτιάξει έναν διεθνή αντικινεζικό συνασπισμό απέτυχε παταγωδώς. Η Αυστραλία ήταν η μόνη μεγάλη χώρα που δέχτηκε, πρόσφατες ωστόσο εξελίξεις στην Καμπέρα δεν φαίνεται να θέλουν να συνεχίσουν τον οικονομικό πόλεμο κατά του ασιατικού γίγαντα.

Κορονοϊός και Τραμπ αναμένεται να στοιχίσουν βαριά στις ΗΠΑ στη μάχη τους με την Κίνα και η πρόσφατη βία στην Ουάσιγκτον δείχνει τις βαθιές ρωγμές που άφησε η προεδρία του.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι πλέον ανενόχλητος να ισχυροποιήσει τη διεθνή του θέση, καθώς η υπερδύναμη που θα μπορούσε να τον σταματήσει είναι απασχολημένη με τα εσωτερικά της…

ΠΗΓΗ