Μετά και τις πιέσεις για να εγκρίνει γρήγορα το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε γνωστό σήμερα, Τρίτη, ότι επισπεύδει τις διαδικασίες.

Η συνεδρίασή του για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα γίνει τελικά στις 21 Δεκεμβρίου και όχι στις 29 του ίδιου μήνα, όπως είχε οριστεί αρχικά. Έτσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να αρχίσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους ακόμη και εντός του 2020.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στην ανακοίνωσή του ότι η προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, διευκρίνισε ότι «έλαβε επιπλέον στοιχεία» για το θέμα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΠΗΓΗ