Το αμερικανικό Καπιτώλιο προστατεύεται από 1.800 άντρες της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, ένας αριθμός που έχει αυξηθεί εκθετικά από την εποχή του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όπως έχουν αυξηθεί οι εξουσίες και οι αρμοδιότητές της. Γιατί είδαμε όμως τις χθεσινές εικόνες;

Όπως υποστηρίζουν πλήθος αναλυτών, η αστυνομία μάχεται ακόμα με παλιούς όρους. Η διεθνής τρομοκρατία δεν είναι σήμερα η απειλή που ήταν το 2001.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά κάθε παλιά φαντασία. Όπως έγινε σαφές, οι επικεφαλής της αστυνομίας δεν περίμεναν πως ένας όχλος λευκών Αμερικανών θα αποτελούσε κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Ακόμα και να το είχαν όμως σκεφτεί, δύσκολα θα μπορούσαν να προβλέψουν τις κινήσεις τους. Όπως ισχυρίζεται χαρακτηριστικά το Foreign Policy, «η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν απέτυχε να ετοιμαστεί για μια επίθεση. Απέτυχε να φανταστεί τι είδους επίθεση θα ερχόταν».

Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πως η αποτυχία και οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στην ηγεσία της αστυνομίας του Καπιτωλίου, αλλά κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αυτό δεν εκτίμησε σωστά την ακροδεξιά απειλή των οπαδών του Τραμπ. Ίσως απλώς γιατί απέτυχε. Ίσως πάλι γιατί δεν ήθελε.

Το Κογκρέσο παραμένει πολύ καλά προετοιμασμένο για επιθέσεις. Περιβάλλεται από έναν αστερισμό υπηρεσιών και τμημάτων, μεταξύ αυτών και το FBI, και τα μέλη τους εκπαιδεύονται συχνά στο κέντρο εκπαίδευσης των μυστικών υπηρεσιών.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου μάλιστα υπάρχει έτοιμο κι ένα σχέδιο εκκένωσης σε γειτονική στρατιωτική βάση. Όλα αυτά όμως ματαιώθηκαν από τη συνθήκη των εκατοντάδων διαδηλωτών στον δρόμο.

Κανείς δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο παγίδευσης των μελών του Καπιτωλίου μέσα στο κτίριο. Τα σενάρια απειλής δεν προέβλεπαν ποτέ έναν τέτοιο κίνδυνο…

ΠΗΓΗ